O batatu pobliže
Slatki krompir u svojim brojnim vrstama vrlo je hranjiva namirnica, jednostavan za pripremu, odličnog okusa i iznimno upotrebljiv na bilo kojem jelovniku. Ipak, on je podcenjen i zanemaren. Dok neki uživaju u odličnom okusu i zdravstvenim blagodatima koje pruža, postoje ljudi koji za slatki kruompir nisu ni čuli, a kamoli ga probali.Domovina slatkog krompira je Srednja Amerika, i jedna je od čoveku najranije poznatih vrsta povrća. Ljudi su ih jeli još u praistoriji, o čemu nam svedoče ostaci slatkog krompira od pre deset hiljada godina pronađeni u špiljama Perua. Njihov botanički naziv, Ipomoca batata, izveden je od imena američkih Indijanaca iz Louisiane, koji su ih uzgajali u svojim vrtovima još 1540-ih. Indijanci su slatki krompir zvali batatas.
U svom prvom putovanju u „Zapadnu Indiju“ Cristophor Columbo otkrio je različite namirnice koje je nosio u Španiju, a među njegovim brodskim blagom bila je i batata. Uskoro nakon toga Španci su ga unosno izvozili u Evropu, te ga s Portugalcima proširili po Africi i Aziji, i mnogo gde je slatki kruopir postao jedna od važnijih namirnica i nezaobilazan deo tradicionalne prehrane. Danas su glavni komercijalni proizvođači batate Kina, Indonezija, Vijetnam, Japan, Indija i Uganda.
Izgled slatkog krompira razlikuje se od podvrste do podvrste, ali dve najčešće su žuti, koji je suši, s korom bež boje, i narančasti, u kojem ima više vode, koji je slađi i s crvenkastom korom. U kulinarstvu se koriste mladi listovi, vršci biljke i zadebljenja korena koja se često greškom nazivaju gomoljima.
Zdravstvene i nutritivne vrednosti
Po nutritivnim vrednostima batata zaslužuje visoko mesto na lestivici. Sadrži visoki udieo vitamina A (beta karotena), čak do 1700 puta više nego običan krompir. Ujedno je značajan izvor vitamina E i C, antioksidansa, a sadrži i tri puta više fitosterola od običnog krumpira. Fitosteroli su biljne hemikalije za koje je dokazano da snižavaju povišenu razinu kolesterola u krvi. Slatki krompir je ujedno odlična namirnica za sportaše, kao i za za dijabetičare jer pomaže stabiliziranje nivoa šećera u krvi.
Upotreba u kulinarstvu
Batat se jede kuvan ili pečen. Preporučuje se i kuvanje na pari zbog očuvanja okusa i arome te vitamina, minerala i snage antioksidansa. Nije ga potrebno soliti jer je bogat mineralima i doslovno slastan.
Drugi način je da ogulite batatu i izrežete je na kriške. Dodajte repino ulje i stavite ih na lagano nauljen lim za pečenje. Pecite na 200°C oko 30 do 35 minuta.
Na pari: Možete ih oguliti, ali i ne morate. Izrežite batatu na 1.5 cm debele ploške i stavite ih u košaru (od metala ili bambusa) iznad lonca punog vode. Pokrijte, i pustite da zakuha. Zatim smanjite temperaturu i kuvajte dodatnih 7 do 10 minuta.
Pirjani: Ogulite batate, naseckajte ih na kocke te ih stavite u tavu s malo ulja i pirjajte na visokoj temperaturi uz često mešanje dok ne omekšaju, oko 10 do 12 minuta, po potrebi podijevajte vodom.
Neobrađen: Slatki krompir, žute ili narančaste sorte, možete koristiti naseckan ili nariban kao dodatak salatama. Također se može koristiti kao dekoracija čorbama.
Emina Šeremet
Нема коментара:
Постави коментар