21. фебруар 2013.

Dekoracija stola

Nekada je ručak bio centralni događaj u svakom domaćinstvu, mali ritual kome su prisustvovali svi članovi jedne porodice.Vreme se promenilo. Trpezarijske stolove zamenili su štandovi sa brzom hranom, a društvo uz ručak sada nam prave televizori i računari.
     Mnogi su izgubili osećaj za uživanje u hrani a da i ne pominjemo običaj serviranja i postavljanja stola za svoje namilije. Ponekada, vikendom ili nekim praznikom još uvek imamo običaj da porodica ruča zajedno. Najmanji problem je kako da postavimo sto.Ako sto postavljamo za goste uložićemo više truda, a ideje oko dekoracije potražićemo i na internetu. Ovaj post je namenjen takvima

 

                                        Za početak malo podsećanja na osnovne stvari.

Tanjire treba postaviti dva prsta od ruba stola. I ako se konvencionalno salvete stavljaju sa desne strane
 mogu se staviti na tanjir ili iznad tanjira. 

                                                       

  1. Pribor za jelo treba slagati prema redosledu jela, odnosno ono za poslednje jelo stavlja se uz rub tanjira. Sa desne strane stavljaju se kašika i nož. Oštri rubovi noža okreću se ka tanjiru. Do tanjira sa leve strane stoji velika viljuška za glavno jelo i nešto manja za salatu. Kod nekih jela moguće je staviti i viljušku sa desne strane. Iznad vrha noža stavlja se čaša za vino. Kašičica za desert stavlja se iznad tanjira.

OSNOVNA POSTAVKA
Image result for setting up a lunch table


Ne treba se truditi dalje od osnovne postavke. Naši domovi nemaju uslove za velika primanja stoga je osnovna postavka sasvim dovoljna. 


BEZ STOLNJAKA        Da biste postavili jelo bez stolnjaka morate imati posebno atraktivan sto. Ili je to sto od stakla, ili od masivnog drveta, ili danas najmodernije od običnog, neobrađenog drveta. Sa stolnjakom ili bez njega ravnajte se prema osnovnom pravilu : dekoracija ne sme da dominira stolom niti da ruši komociju gostiju. Sto se postavlja za različite prigode (svečane ili svakodnevne, doručak, ručak ili večeru) što bitno određuje njegovu postavku.

                                           

         
Nadalje, dekoracija stola bitno zavisi od stila uređenja interijera. Logično da i o tome morate voditi računa, dekoracija se, naime, mora uklopiti u postojeći ambijent.


Masivno drvo obično ide uz klasično uređenje doma i premda se takvi stolovi obično pokrivajku stolnjakom, evo nekoliko primera na kojima se vidi da izostavljanje stolnjaka ne narušava eleganciju starine. Uostalom ovi stolovi su ponovo moderni mada ih sve čećđe ipak zamenjuju novi materijali. Ova vrsta, mat drveta, po sebi je neatraktivna te je idealnije površinu prekriti stolnjakom. No, i u takvim slučajevima može se posluženje postaviti sa podmetacima. Crni stolovi su deo modernijeg uređenja i  uzevši u obzir da se takvi stolovi uklapaju u isti takav interijer, skoro da je najbolje rešenje postavljanje pribora bez stolnjaka kako bi se istaklo jedinstvo stila, npr. preovladavajuće crne boje ( obično u kontrastu sa belom ) 

Srodna slika


Isto se odnosi na tip neobrađenog drveta koji je  izbačen na tržište kao de obnove tradicijskiog, seoskog( ruralnog ) stila. 


Great idea | Table decoration for a fancy Sunday bunch with friends and family.SA  STOLNJAKOM

                                  Klasična postavka sa stolnjakom sadrži  stolnjak i salvete u istoj boji.

       Neki će reći da je bela boja preklasična, ali ona je neiscrpan izvor za maštovite dekoracije. Prostrite svečaniji beli stolnjak, postavite porculansko belo posuđe i kristalne čaše, a sto obasjajte svećicama. Da utisak bude potpuniji, začinite sve sa perlicama bele boje.
      Romantično rešenje može predstavljati i neka druga svetlija boja, kao siva ( na slici ispod) . Ukrasite sto veselim cvetnim aranžmanom u istoj boji i eto efekta.

        Najlepše izgleda kombinacija dve boje koje spajate skladno. U tom slučaju možete koristiti i nadstolnjak. U izboru boja morate da vodite računa o bojama ukrasa, pribora, i ostale dekoracije.
        Na osnovni stolnjak, prostire se nadstolnjak po sredini.
Bold and geometric #Navy and #Gold #DiningRoom #TableSetting with commanding #PillarCandle holders and elegant dish ware #HomeDecor #InteriorDesign

Srodna slikaMoguće je staviti nadstolnjak širine stola a različite dužine. To je posebno efektno kod okruglih stolova.

Na isti sličan način moguće je uklopiti manji nadstolnjak, čak četvrtastog oblika.

Shabby Chic.

Evo primera za  shabby chic. Za naše podnevlje su prikladniji stolnjaci naših baka, ili bar neki od radova koji se mogu staviti kao nadstolnjak. Ovaj stil polako pada u zaborav pa budite pažljivi ali je idealan za bašte, vrtove. 

مفرش المائدة.

☆...☆...☆... ...........................

ŠARENI STOLNJACI

Šareni stolnjaci nisu najpogodniji za svečanije prilike. Uglavnom ih koristimo za dnevne potrebe. I kod njihovog izbora treba dizajn birati prema stilu uređenja trpezarije, zašto ne i prema vrsti obroka.


Rezultat slika za DECO huis

Rezultat slika za DECO huis
Rezultat slika za DECO huis

          

      SALVETE

Salvete su  veoma bitan dekorativni detalj, bilo da se odlučite za platnene ili papirne, jer govore o vama kao osobi koja obraća pažnju na najsitnije detalje. Osnovno pravilo pri odabiru salveta je da budu  iste boje stolnjaka ili  nadstolnjaka. Naravno da mogu biti i apsolutno različite, ali u skladu sa nekim  detaljem.

Salvete možete postaviti na nekoliko načina : pored tanjira, na tanjir.. U salvetu  je moguće umotati pribor za jelo sa nekim detaljem,

 ili je ukrasiti nekim dekorativnim cvetom ili nečim sličnim.


Holiday Table Settings Scandinavian Modern

rattan place mat
Related image


Keep the theme running with even the minute details
Related image


________________________


Slika

Image result for lunch table decoration
Rezultat slika za DECO huis

Rezultat slika za DECO huis

Srodna slika

Salveta može biti utaknuta u neku od posluženih čaša.
Napkin Fold #3 Napkin Fold #4
Napkin Fold #5 Napkin Fold #6
The finished napkin fold

Image result for napkin in a glass
Image result for napkin in a glass
Image result for napkin in a glass


NARUKVICE ZA SALVETE
Image result for napkin in a glass
Image result for napkin in a glassImage result for napkin in a glassImage result for napkin in a glass


Image result for napkin in a glass

Image result for napkin in a glass

Image result for napkin in a glass
Image result for napkin in a glass


____________________________________________


Pribor za jelo 
ESCAJG Pribor za jelo postavlja se sa strane tanjira. Svima je, uglavnom, poznato da nož i kašika idu sa desne, viljuška sa leve strane a ostali pribor.  Prema vrsti jelovnika raspoređuje se i dodatni pribor,  poseban za ribu, dezerte i sl.  Pribor mož da se postavi i u salveti   


Pribor mož da se postavi i u salvetu na tanjir ili pored tanjira.    

________________


ČAROBNA ZLATNA  ILI ŽUĆKASTA BOJAImage result for zlatna dekoracija stolaKombinovanjem zlatne i bele možete postići romantični stil.  Ako želite postići efekat vintag postavite čaše sa zlatnim ivicama,  zlatkaste vaze za cveće .


RENT: Florentine Chargers in Gold + Crown Gold Collection Vintage China + Chateau Flatware in Matte Gold + Chloe 24k Gold Rimmed Stemware + Antique Crystal Salt Cellars SHOP: Florentine Chargers in Gold + Chloe 24k Gold Rimmed StemwareImage result for zlatna dekoracija stola


Image result for zlatna dekoracija stolaImage result for zlatna dekoracija

Related image


Related image

Image by norris carr jr

Downtown Apartment

♥ŽUTA U KOMBINACIJI SA ZELENOM

Image result for žuto zelena dekoracija stola
Related image

PODMETAČI

         Sve češće na stolove postavljamo samo podmetače. Vrlo su praktični jer su lako održivi. Ne treba zanemariti činjenicu da ih je moguće nabaviti u svim bojama i dezenima po pristojnoj ceni. Podmetače možemo staviti direktno na sto, a možemo ih kombinovati sa stolnjakom umesto nadstolnjaka. Uostalom podmetače možemo sašiti sami od širokog izbora materijala koje odaberemo  i u obliku koji nam odgovara.  A table set in black & white buffalo check
Tavola con tovagliette

Ideas para decoración navideña: una mesa súper rústica con cerámica, fibras naturales y frutos secos.

Las vajillas en blanco son un clásico atemporal. Basta con un poco de imaginación para llenar la mesa de encanto, mezclándolas con detalles en fibras vegetales para un look cottage


Tropical wedding reception table decor place setting tablescapes and plates | how to use greenery tropical leaves to decorate wedding table. SAVE this gorgeous inspiration table>>

Detalles de fibra vegetal. En el comedor, podemos recurrir a bajoplatos, servilleteros, paneras y botelleros de fibra, que dan un toque natural a la mesa.Agatha O l Black and gold

HWCD:中粮前滩海景壹号 - 设计腕儿【腕儿案例】

Uz maštovit izbor boja i oblika efekat može biti jedinstven


SVEĆE

         Dekoracija na stolu za ručavanje mora biti u skladu sa prigodom. Sveće doprinose intimnoj atmosferi i rado se koriste za manju grupu, pogotovo u večernjim satima. Praznici su posebni događaji pa se aranžmanom sveća može ukrasiti ostali deo prostorije a sto ostaviti za, obično, bogatu slavljeničku trpezu.
O svećama poszoji poseban post pa ako vas interesuje pogledajte tamo. 

Vidi. Post o svećama  


Image result for sveće dekoracija CVETNI ARANŽMANI


Cveće na stolu uvek može doprineti lepom ugođaju s tim da je sto dovoljno velik .  Sa svežim cvećem je moguće napraviti izvanredne male aranžmane u boji I skladu sa stočnjakom i salvetama, ili servisom.

                                                  Image result for flowers on the table with lunch


Veja como fazer um centro de mesa feito com folhagens super legal!

Modern Tropical Centerpiece Recreate this elegant look for your beach or tropical wedding with products from Afloral.com #diywedding

Srodna slika

Srodna slikacalla lily:


Double Calla Lily in Glass Cylinder - It would make a lovely, simple centerpiece.:


Tischdeko-Idee Goldene Hochzeit:

Naturaleza pura: buscá ideas originales, sólo se trata de ver con qué elementos contás en casa y ponerse a jugar con las formas y los colore...:
Flowers at a Rustic Birthday #rusticbirthday #flowers:

Southern Elegant Barn Wedding - Rustic Wedding Chic:


Fresh +  Romantic Summer Wedding ~  Robert J Hill Photography | bellethemagazine.com:Image result for flowers on the table with lunch
Image result for flowers on the table with lunch OSTALA DEKORACIJA
Simple and classic Thanksgiving centerpiece 12 Unique Thanksgiving Decoration Ideas


Image result for flowers on the table with lunch


adorable christmas table decorations with pinecones


Cloche_V10


Нема коментара:

Постави коментар