5. октобар 2019.

Najjače pivo na svetu



      Pivo je jedno od najpopularnijih pića u celom svetu. Postoji više od 400 vrsta piva, a najviše registrovanih marki ima Belgija. Pivo se priprema najverovatnije još od ranog Neolita (ranog kamenog doba).  Najstariji pisani zapis o proizvodnji star je oko 5.000 godina, a napisan je na kamenoj ploči u obliku pesme.

     Prema količini popijenog ovog alkoholnog pića, Kina je prestigla SAD, iako imaju za četvrtinu slabiju kupovnu snagu od njih. Oko 1,3 milijarde Kineza najviše vole popiti Tsingtao pivo, koje je takođe marka koja se najviše izvozi širom sveta.


     Najjače pivo na svetu zahteva poseban metod proizvodnje – delimično zamrzavanje. U suštini, alkohol ima nižu tačku zamrzavanja od vode, zato se voda zamrzava i odvaja od ostatka piva. Ovo je uprošćeno objašnjenje, a sam proces je složeniji. Većina piva na ovoj listi uopšte nemaju osnovu da budu svrstana u ovu kategoriju pića. Dok sva normalna piva imaju oko od 3-7% alkohola u masi, najjača piva se približavaju žestokim pićima. "Brewmeister's Snake Venom" (u prevodu Pivarev Zmijski otrov) zvan škotski ubica ima gorućih 67,5% alkohola u svom sadržaju.

Ako vas zanima kako se prave najjača piva na svetu, možete pogledati ovde. 

10. Black Damnation VI – Messy (39%) – Struise
black damnation pivo broj 10

9. Esprit De Noel (40%) – Baladin
espirit de noel pivo broj 9

8. Sink the Bismarck – BrewDog

sink the bismarek pivo broj 8


 2009. god škotska pivara "BrewDog" saopštila je da je počela da proizvodi  pivo sa sadržajem alkohola od čak 32 odsto. Pivo je pušteno u prodaju 2010. godine i ovo je bio pokušaj BrewDog-a da preuzme titulu piva sa najvećim ABV na svetu, a koju je do tada držala pivara Schorschbräu-a.
Pivo je nazvano taktički atomski pingvin (tactical nuclear penguin) jer je bio u crno belim bocama.
"Treba da imate na umu da je pivo izuzetno jako i da ga treba piti u umerenim količinama i s aristokratskom nonšalantnošću, u istom maniru kao kad osećate zadovoljstvo pri ispijanju viskija", naznačila je kompanija na etiketi.

Bismarck je držao titulu najjačeg piva na svetu oko 6 meseci i nakon toga proizvodnja je obustavljena.

Iz BrewDog-a tvrde da je ovo i dalje najjače pivo na svetu u čijoj proizvodnji nije korišćen proces destilacije. Ovo praktično znači da je pivo potpuno prirodno. BrewDog opisuje ovo pivo kao četvorostruko IPA pivo, a koje sadrži četiri puta više hmelja, četiri puta više gorčine i uz sadržaj alkohola od 41%.

Sink the Bismarck!" slavna je komanda britanskog ratnog premijera Vinstona Čerčila kada je Kraljevske ratna mornarica, 27. maja 1941. godine, u severnom Atlantiku, jugozapadno od obale Irske, nakon trodnevne potere uništila slavni nemački ratni brod "Bizmark". Taj brod je Čerčilu posebno smetao jer je prethodno potopio ponos britanske flote, krstaricu "Hood".

7. Schorschbock 43 (43%) – Schorschbrau

schorschbock pivo broj 7

6. Obilix (45%) – Koelschip
Image result for Obilix (45%) – Koelschip

5. The End of History (55%) – BrewDog

the end of history pivo broj 5

Kako bi još malo poradili ne ekskluzivnosti ovog proizvoda, vlasnici su smislili i posebno pakovanje. Flaše su smeštene u preparirane kože malih životinja, a lasice, veverice i zečevi poslužili su kao "ambalaža"."Želeli smo da raskinemo sa svim konvencijama i ograničenjima i gurnemo proizvodnju i pakovanje piva do krajnjih granica", kaže Džejms Vat, suosnivač pivare "BrewDog"

4. Schorschbock 57 (57%) – Schorschbrau

schorschbrau pivo broj 4

3. Start the Future (60%) – Koelschip

start the future pivo broj 3
2. Armageddon (65%) – Brewmeister


Image result for Armageddon (65%) – Brewmeister

1. Snake Venom (67.5%) – Brewmeister

Image result for Snake Venom (67.5%) – Brewmeister

Iz Brewmeinster`sa navode da se među sastojcima nalaze kristalni slad, pšenica, zobene pahuljice i 100 odsto škotska, izvorna voda. Pivo prolazi proces takozvane hladne fermentacije što znači da ga smrzavaju. U procesu se voda smrzne, ali ne i alkohol te na taj način ostaje samo vrlo jako pivo. Konzumentima se savetuje da ga piju kao “fini viski” i na etiketi piše da ne treba piti više od 35 mililitara odjednom.

Нема коментара:

Постави коментар