7. јун 2019.

Uređenje prostora za mašine za veš i upute o pranju veša

                                       Lavanderia | NEVER Run a Washer Cleaning Cycle Again!!! | Permanently Eliminate or Prevent Washer Odor with Washer Fan™ Breeze™ | WasherFan.com | Installs in Seconds... No Tools Required!  #WasherOdor  #SWS  #Laundry:

     Veš treba prati  sa tačnim količinama deterdženta naznačenom na pakovanju praška. Višak ne pere ni bolje ni više, već samo nerastvoren zapušava mašinu, pravi suvišnu penu u bubnju koja podiže nečistoću na vrh, ali je ne uklanja. Previše deterženta je opasno i zbog kožnih iritacija i alergija. Mašinu ne treba  prenatrpati sa što većuom količinuom veša na silu. Tako se neće kvalitetno oprati, jer ni voda ni prašak se ne upijaju i ne peru, niti se ispiraju do kraja. Postoji i mogućnost da mašinu pokvarite, a veš se ovako vrlo lako cepa!

       Niske temperature pranja ili pranje u hladnoj vodi su preporučeni za blago zaprljan veš, tek kupljene komade, specijalne i osetljive tkanine.

     Ne treba preterivati sa omekšivačem, koliko god mirisan bio! Omekšivač se ne ispira iz veša u poslednjoj vodi, pa nije preporučljivo koristiti ga preko doze, a ako su u pitanju osetljive osobe ili mala deca, nije loše ni preskočiti ga. Previše omekšivača ostavlja i tragove po garderobi, a novi peškiri će prestati da se linjaju ukoliko ih prvih par puta perete bez dodavanja omekšivača.

                                                       Apparently Whirlpool Duet Washer and Dryer Pedestals cost anywhere between $300-$500 for a pair. I think I will just build one out of wood for way less.:



        Mašina za pranje i sušenje je još jedan kec u rukavu moderno opremljenog doma, ali i tu moramo biti obazrivi pri odabiru programa. Pre svega, veš se kao i za standardnu mašinu za pranje veša mora razdvajati u odnosu na boju, vrstu materijala i boje. Pri tom, kada veš ujedno i sušimo u mašini, bitno je da su svi komadi iste debljine, da bi se ravnomerno osušili.
      Obavezno pratite preporučenu gramažu veša za sušenje, koja je naznačena, jer ćete veš adekvatno osušiti samo ako mašinu ne prepunite – što je ona praznija to vruć vazduh lakše struji, i na taj način se dobija suvlji veš. Ukoliko koristite odloženi start, ostavljate da mašina sama opere i osuši, morate staviti u mašinu samo onoliko veša koliko može da osuši. To znači da ne podrazumevate maksimalnu količinu koju pun bubanj može da opere. Ove mašine najčešće suše polovinu kapaciteta onoga što mogu da operu, odnosno polovinu bubnja, te pratite uputustvo. Naravno, i ovde postoje oznake za pravilno sušenje veša u mašini, kao i upozorenja za osetljivu garderobu i tkanine koje to ne trpe. ( izvor )

                                 If you have a stacked washer and dryer, you may end up with room to spare in your laundry closet. Here, Meredith added a pegboard and open shelving for extra storage, a countertop for a laundry-folding surface, and a curtain around it to conceal a kitty litter underneath. See the details of her DIY project in Before & After: A Pet-Friendly Overhaul for the Laundry Closet. Photograph by Mahyar Abousaeedi for Remodelista.


    PAŽLJIVO PROUČITE SVAKI KOMAD ODEĆE         

     Ukoliko neki komadi vaše odeće imaju šavove koji su počeli da pucaju, ili labaviju dugmad koja bi mogla da otpadne tokom pranja, obratite pažnju na te probleme pre stavljanja na pranje. Na ovaj način ćete sprečiti dodatno oštećenje veša ili gubitak dugmeta za zamenu.




        
ISPRAZNITE DŽEPOVE

   Pražnjenje džepova je izuzetno važan korak pre pranja, koji nikada ne treba da preskočite. Veoma često kartice i novčići mogu da naprave ozbiljne probleme ako se zaglave negde u mašini, a maramice se dezintegrišu i rašire po celom vešu tokom pranja, čime uprljaju ostatak veša u bubnju

Slikovni rezultat za room washer and dryer positioned

Povezana slika


Slikovni rezultat za farmerke


FARMERKE IZVRNITE NA POLEĐINU I ZATVORITE RAJSFLERŠUSE 

U slučaju da zaboravite da izvrnete farmerke na poleđinu pre pranja, boja će se znatno brže isprati, a zbog prevoja nekada može doći i do bledih linija. 

Rajsfleršuse treba zatvarati zato što se njihovi zubići mogu oštetiti tokom pranja u slučaju da su otvoreni.

Slikovni rezultat za room washer and dryer positioned

Povezana slika


Slikovni rezultat za etikete na garderobi

     PAŽLJIVO PROČITAJTE ETIKETE

    Ideja o skupljanju svog veša i stavljanja u mašinu bez razmišljanja i sortiranja zvuči veoma primamljivo. Međutim, takvo ponašanje može dovesti do katastrofalnih rezultata. Neka odeća se može pohabati, neka skupiti, ili oštetiti na bilo koji drugi način. Dakle, pre pranja obavezno pročitajte etikete, i obratite pažnju na sledeće stavke: 
• da li sme da se pere u mašini 
• najvišu dozvoljenu temperaturu pranja 
• potreban tip pranja 
• da li sme da se centrifugira


Povezana slika




Slikovni rezultat za room washer and dryer positioned


Slikovni rezultat za beli šareni veš

       RAZVRSTAJTE BOJE

   Kada smo sigurni da odeću možemo prati u mašini, i razvrstali smo je po instrukcijama sa etikete, moramo ih još razvrstati i po boji. Iskustvo je pokazalo da se čuvena “crvena čarapa” veoma lako zavuče u gomilu belog veša, i učini da postane pink. Bela odeća najčešće postaje siva kada se pere sa nekim obojenim stvarima, iako to na prvi pogled ne deluje. Zato je neophodno razvrstati veš na:

• obojeno: slične boje, odvojeno pranje, niska temperatura 
• crno: crni, teget i sličan veoma taman veš, odvojeno pranje, niska temperatura 
• beli veš • svetlo-obojena odeća: odeća svetlijih boja koja je bila prana pre, tako da sa sigurnošću znamo da ne pušta boju.



Slikovni rezultat za room washer and dryer positioned

Povezana slika

        RAZDVOJITE TIPOVE TKANINA  

    Naravno, ne možemo prati vunu sa pamukom. Ako bismo to uradili, naši omiljeni džemperi bi posle tog pranja postali potpuno uništeni i neupotrebljivi. Sve moderne mašine omogućuju širok spektar programa baziran na tipu tkanine kojoj je potrebno pranje. U ovom koraku je takođe važno pročitati etiketu, tako da znamo pravilan program kao i odeću koja može biti prana zajedno.

Gray and Blue geometric Laundry Room Tiles





        PRAŠKASTI ILI TEČNI DETERDŽENT

Koliko nas koristi isti tip deterdženta za sve tipove pranja? Važno je znati:

 • za svaki tip pranja, prašak ili tečni deterdžent mora biti doziran kao što je naznačeno na pakovanju ili uputstvu za upotrebu koje je došlo uz mašinu; 

• Preporučljivo je izabrati prašak ili tečni deterdžent u zavisnosti od tipa veša koji se pere i njegove boje: bolje je koristiti prašak za otporniju, belu i svetlu odeću, a tečni deterdžent za obojenu, crnu i delikatniju odeću; 

• pri doziranju, važno je imati u vidu tvrdoću vode;

 • izbeljivač treba koristiti samo ako tkanina to naznačeno dozvoljava.




 
Povezana slika


Povezana slika

Slikovni rezultat za room washer and dryer positioned

   TEMPERATURA

      Nema potrebe prati sve na 90°, kada moderne tehnologije na 30-40° obezbeđuju dovoljno dobre rezultate za efikasno pranje i uklanjanje fleka. Izbor temperature je fundamentalan za pranje, ne samo zato što može uštedeti struju, ali i zato što pravilna temperatura donosi najbolji rezultat. Konstantno pranje na visokoj temperaturi dolazi do bržeg starenja, čak i najotpornijih tkanina. Proverite temperature preporučene u uputstvu mašine za svako pranje


Povezana slika


Emily Henderson Laundry Closet Doors Open

       Održavanje beline veša 

    Kako da zadržimo naš beli veš zaista belim? Evo nekoliko sugestija za skidanje fleka i postizanje blistave beline belog veša. Zapamtite da korišćenje izbeljivača nije uvek dobra ideja i da, na duže staze, ima tendenciju da posivi veš i šteti tkanini. ZAVESE Zavese nekada mogu biti pune dima i masti. U tom slučaju, preporučujemo pranje sa predpranjem, kako bi bilo sigurno da će zavese izaći čiste i sveže. STOLJNJACI Uvek je preporučljivo prati stoljnjake sa izbeljivačem u predpranju.

8a8b16a9ca3087ef996bc2b49ac9e7a3.JPG (297×446):




Uobičajene fleke


ALKOHOLNA PIĆA 

Ovu fleku treba tretirati što pre, prvo upijanjem sa suvom maramicom, a onda pranjem u hladnijoj vodi sa deterdžentom specifično namenjenim za delikatnu odeću. Za fleke od vina je potrebna još veća nega: fleka mora biti utrljana sa rastvorom vode i odstranjivača fleka.

KAFA 

Ako možete, odmah po nastajanju fleke je operite sapunom i toplom vodom, dok je još sveža. U slučaju da fleka više nije sveža, najbolje je natopiti je sa mešavinom glicerina, amonijaka i alkohola.

ČAJ 

Tradicionalno, čaj može biti uklonjen sirćetom i limunovim sokom, koje treba ostaviti na fleki oko sat vremena, nakon toga oprati stvar na normalnom pranju. Kao sa kafom, glicerin može biti korisna alternativa. 

ČOKOLADA 

Kako biste otklonili fleke od čokolade, uzmite kašičicu deterdženta pomešanu sa šoljicom vode i stavite je na fleku, ostavite je pola sata i nakon toga normalno operite. Ovo će omekšati fleku tako da će se rastvoriti pri pranju. 

I really like this idea for my utility room.  My husband can come right in off the garage and wash his hands.  Love the stackable washer and dryer, too!:

Store:

KRV 
     Krv je jedna od fleka koje je najteže ukloniti. Za njeno uklanjanje je neophodno potopiti stvar u HLADNU vodu u kojoj je prethodno rastvorena so, i ostaviti bar sat vremena. Za tvrdokornije fleke, pokušajte da napravite mešavinu štirka i hladne vode, utrljajte je u fleku, i posle normalno operite.

ZNOJ 
Stavite rastvoren tečni deterdžent i utrljajte ga.

KARMIN 
Vatu natopljenu alkoholom pritisnite na fleku, bez trljanja.

FLOMASTERI 
Malo štirka rastvorite u vodi, i stavite rastvor na fleku, ostavite ga da se osuši, i kada bude suvo četkom skinite sve ostatke pre pranja.



Povezana slika


Laundry Room Remodel Ideas In Bathroom Via Small

SODA BIKARBONA 

       Bikarbona, koja je i prirodni dezodorans, može biti korišćena umesto uobičajenih odstranjivača fleka pri tretiranju belih stvari napravljenih od prirodnih materijala (rastvor 1/4 voda 3/4 soda bikarbona). Natrljajte rastvor na fleku, ostavite ga da deluje sat vremena, a potom normalno operite u mašini. Soda bikarbona takođe može biti korišćena kao aditiv uz deterdžent (pola šoljice je dovoljno), ili sa izbeljivačem kako bi dodatno pojačalo intenzitet beline.


14 essential keys for a perfect laundry room


127+ laundry room decorating ideas to help organize space 22 ~ mantulgan.me



ALTERNATIVA OMEKŠIVAČU 

Veoma poznata alternativa omekšivaču je 100ml kućnog sirćeta, koje sprečava stvaranje kamenca i omekšava odeću bez zagađivanja okoline. (izvor





14 essential keys for a perfect laundry room


Small Laundry Room Decoration



Laundry Room Decoration Ideas

Нема коментара:

Постави коментар