28. фебруар 2016.

Kuća koja proizvodi 3 puta više energije nego što je troši

Samodostatnu eko kuću dizajnirali su norveški centar za istraživanje emisija zgrada i arhitekti iz firme Snohetta, a ona zahvaljujući ovoj saradnji proizvodi tri puta više energije nego joj je potrebno, piše Daily Mail.
Sagrađena u Larvicku u Norveškoj, eko kuća predstavlja budućnost – ima krov prekriven sa 150 kvadratnih metara solarnih panela koji proizvode struju. Krov je nagnut tačno 19 stupnjeva prema jugoistoku kako bi se osiguralo da upije što više sunčevog svetla.
Ta se energija, između ostalog, koristi i za grejanje vode. Kuća sadrži i kolektore kišnice koja se koriti u toaletu i vrtu. I prozori su dizajnirani kako bi u kuću usmerili što je više moguće sunčevog svetla i tako održali toplinu doma.
Dizajneri kažu da bi kuća trebala proizvoditi 19,200 kWh struje godišnje putem solarnih panela, dok solarni kolektori koji se koriste za grejanje vode prikupljaju 4.000kWh godišnje. Međutim, kući je potrebno svega 7,272 kWh godišnje.
Svaki sprat ima samo jedan radijator koji može ugrejati celu kuću. Svaka soba ima senzore koji osiguravaju da se zrak i svetlo usmereni prema onima koji je koriste.
A osim uobičajenih aparata i prostorija koje zahtevaju električnu energiju, ova kuća ima još i bazen i saunu koji se također greju. U sklopu kuće dolazi i sto za ručavanje vani te baštu u kojoj se može uzgajati vlastito povrće.
Energija koju proizvodi kuća, kažu dizajneri, može se koristi i za punjenje električnog automobile.

 


Нема коментара:

Постави коментар