27. децембар 2012.

Rasveta u vrtu
Kako u unutrašnjem prostoru, tako i vanjskom rasveta igra veliku ulogu kako u funkcionalnom tako i estetskom smislu. Stoga vrsta rasvete i pozicija prvenstveno zavise od namene prostora u koji se postavlja. Jaka rasveta postavlja se iznad radnih površina, kuhinjskoj radnoj ploči, stolu za ručavanje, random stolu  kao i kod mesta na kojima je svetlo potrebno iz drugih razloga, na primer kod fotelja u kojima se rado čita, garnitura gde se sedi.
 
 

 
 
Slična mesta u baštama  takođe zahtevaju jaču rasvetu, stolovi, garniture za sedenje, barbikju, pomoćne kucice i sl.
Okolina kuće pre svega mora biti sigurna , što znači da se staze, stepenice moraju videti. Kao zlatno pravilo za ukupnu količinu svetlosti u vrtu važi 1 W/m2 vrtne površine. Previše svetiljki ne stvara pravi ugođaj jer je upravo prelaz iz svetlosti u tamu ono što je zanimljivo.
Svetiljke se mogu postaviti  duž glavnog prilaznog puta ali i manjih stazica. Kako bi se ljudi lakše kretali kroz vašu baštu ili pak došli do vaše kuće, možete smestiti linijsko osvetljenje ili tačkasto osvetljenje uz podne kamene ploče na travi. Osvetljenje oko kuće služi i kao zaštita od provala.
Planirajte rasvetu tako da svetiljke osvetljavaju samo vaš vrt i ne smetaju susedima.  

 
landscape lighting ideas picturesdriveway lighting ideas pictures

 
Sve više se koriste solarne svetiljke jer su rentabilne i dizajnerski prihvatljive.  Ovo  osvetljenje radi u bilo koje godišnje doba, čak i ako su lampe pokrivene snegom.  Potrebno je samo lampe pozicionirati na mesto u bašti koje tokom dana nije u senci. Uostalom lampe se mogu pomerati sa mesta na mesto, i tako izgled vrta redizajnirati.
 
 
 
 
 
 

 Jačina svetla ove rasvete nešto slabija od klasičnih električnih svetiljki. Dizajneri su upravo iz tih razloga asortiman proširili većim svetiljkama, čak su ravetu kombinovali sa vrtnim detaljima poput saksija, kamenja, stolova i sl.
 

Neverovatni svetleći putići u vašem dvorištu_image
 
 
 
Dizajner Roberto Paoli je inspiraciju našao u spotu Majkla Džeksona (Billy Jean) gde poznati pevač hoda po svetlećim pločama. Ideja je malo modifikovana i nastale su Jacko Steps, svetleće kamenje za dvorište.
 


 Ove lampe možete raspoređivati po želji. Na vama je hoćete li oivičiti prostor sa cvećem ili napraviti svetleće puteljke, ali u svakom slučaju će vaše dvorište postati jedinstveno.

 
 
 
 

 
 
boutique-resort-amangiri7

Kod električnih instalacija na otvorenom ili u mokrim prostorima potrebno je biti posebno oprezan. Vodite računa o načelu da instalacije koje deluju nisu automatski i sigurne, te da neispravne instalacije ometaju funkciju uređaja pa može doći do eventualnog požara. Ukoliko je moguće, planirajte i instalirajte spoljašnju rasvetu još pre nego oblikujete i uredite svoj vrt.

Kod instalacija u vrtu vodootpornim utičnicama i dovodima do fiksno montiranih svetiljki uspostavi se strujni tok. Instalacije treba položiti na dubinu od 60 cm kako ih ne bismo mogli doseći kada okopavamo vrt.
 
  
 
Iz najbliže utičnice u kući ili obližnjoj zgradi dovedite niskonaponski kabl i položite ga po vrtu do svetiljki. Kabl položite kroz oba jezička zatvarača i pritisnite ih skupa. Provucite i izolirni sloj. Zatvarač još jednom pritisnite tako da veza bude čvrsta. Kada se obe polovine zatvore, dobivena je veza. Utikač na kraju kabla utaknite u adapter. Ako je adapter pričvršćen na zid, izgleda da je stvar bolje uređena. Adapter utaknite u utičnicu i uključite električnu struju.Proverite gore li sve svetiljke. Kada neka svetiljka prestane goreti, najprije proverite žarulju. Posebno su jednostavni za instaliranje niskonaponski rasvetni sistemi (24 volta). To znači da poseban transformator pretvara struju iz utičnice u slabu struju koja je neškodljiva, što je važno ako se strujni krug prekine zbog prodora vode, neke greške ili pomanjkanja. Vanjsku rasvetu načelno možemo upravljati individualno satom s vremenskim prekidačem ili senzorom za prepoznavanje svetlosti.

 


Ostala rasveta ima estetsku funkciju, koja naravno ima podjednak značaj jer utiče na izgled prostora i atmosferu tokom večernjih sedeljki.

  


 Water Features & Sculptures - The Garden Light Company:

Dering Hall. Terrace with gray stone tiles, gold Buddha, square white planters, ivy walls and lighted water feature. Pic 16 in slideshow:
 
 
Garden Lighting Ideas. Create designer landscape lighting in your garden with NO electrician and NO wiring required. It could not be easier with our Plug & Play Garden Lights. View the range here - http://www.totalwarehouse.co.uk/categories/Outdoor-%26-Garden-Lighting/12V-Plug-%26-Play-Garden-Lights/:
 
 
Ukrasne lampice, lampioni, baklje i svećice predstavljaju cenovno povoljnu dopunu vrtnim svetiljkama te stvaraju romantičnu atmosferu, dok petrolejske svetiljke daju ugodnu i živahnu svetlost.
 
 
                         

 New outdoor lighting idea:

DIY solar lights.:

                  
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар