27. март 2015.

sauna

 
Svako bi poželeo da u kući ima saunu, bazen, đakuzi. Najpopularnija sauna je još uvek klasična finska  od drveta koja se greje do  90° C .  Nešto vlažnije su varijante bio i biljne saune koje  dostižu manje temperature.  
 
asuntomessut-honka-kaarna-5
 
Saunua u kući rešava pitanje posebnih termina i odlazaka van kuće. Uz to, svi članovi porodice mogu da je koriste pa su troškovi smanjeni. O zdravom efektu na telo ne treba posebno govoriti, pa da podsetim na par najznačajnijih za zdravlje : sauna deluje na krvniprotok, dakle i srce, poboljšava metabolizam, na prirodan način čisti kožu. Preporučljivo je bar jednom sedmično relaksirati se u sauna ( najviše tri puta). U saunu je najbolje otići predveče, nakon radnog dana, kada je organizmu najpotrebnija relaksacija.  Osobe koje imaju problem sa srcem, pre odlaska u saunu, morale bi se konsultovati sa lekarom. Takođe, nije preporučljivo ići u saunu u alkoholiziranom stanju.
 
Boravak dece u sauna je ograničen, posebno u klasičnoj na visokim temparatura. Dakle kratko i u nižim delovima ako sauna ima više stepenika.
 
 
 
 
Klasična finska sauna  

Finska sauna je uzor današnjim klasičnim saunama. Snaga kvalitetnog drveta od kojih se gradi održava toplotu u svim delovima podjednako . Prirodno drvo, pri tom, ima ugodan, relaksirajući miris i pruža osećaj blizine prirodi.  Pećice se pune lavakamenjem koje se povremeno posipa tečnošću u koju se stavljaju eterična ulja ili kapi.
Ova sauna zahteva prostor standardne veličine  (2  sa 2 metra) i sa baznim elementima unutra troškovi mogu da iznose oko 4000 eura. Ako se gradi od klaviletnijeg drveta troškovi mogu da porastu.
Ovakve, već sagrađene saune, sa poslednjim tehničkim delovima, u Evropi koštaju od 20 do 25 000 eura.
Ukoliko se odlučite na druge spomenute varijante računajte na 1000 eura ekstra.


 
 
sauna design in contemporary wooden style
 
maatwerk sauna
 
 


Infracrvene kabine

One nisu prave saune jer im je temparatura ispod 60° C a donja granica klasične saune je 70° C. Ove kabine su dobra alternative ako niste u mogućnosti da imate skupu, klasičnu saunu. Jeftinije su zato što su tehnički elementi jednostavniji, to jest toplota se stvara pomoću infracrvenog zračenja.  Inače, ove saune ovim nivoom temperature su dobre za opuštanje mišića.


 
 

unique sauna design in wooden interior
 
Comfortable apartment in the sauna | Best of Interior Design
 
 
 
 
 
Modern Bathroom With Sauna Room | Daily Interior Design Inspiration
 
 

 
 
 

 Latvian sauna design is unpretentious main used cladding materials are


 
 


Elegant Bathroom Ideas With Sauna | Home Architecture Trends
 
 
 
Sauna Architecture for your Relaxing Moment Sauna Architecture ...


MOBILNE SAUNE


 
                                              Najjeftinije su, naravno mobilne saune. One su pristupačne svima.
 

Нема коментара:

Постави коментар