5. јануар 2013.

Nova tehnologija, Јован Николић,srpska kuća

superkuca

Tek kada mu je jedan kolega inženjer u istraživačkom centru „Lafarž“ u Lionu rekao: „Ono što je Tesla značio u struji, vi ste u građevini“, Jovan Nikolić je shvatio da je ostvario svoj san i izmislio i proizveo ono što drugi građevinci nisu uspeli pre njega – kuću koja je jača od četiri zla – uragana, poplava, zemljotresa i požara. Zato je i naziv njegove kompanije – „Kvatro haus“.

A o tome je počeo da sanja mnogo, mnogo ranije. Ideju da se posveti gradnji kuće koja će odoleti najjačem uraganu i zemljotresu, dobio je kada je gledao kako upravo uragan u Majamiju na Floridi „briše“ sve pred sobom. Punu deceniju tragao je za materijalima i sistemima „čvrste“ gradnje i na nedavno završenom Sajmu građevinarstva beogradskoj javnosti premijerno predstavio inovativni patent koji je nagradila svetski poznata firma „Lafarž“.

- Gledao sam kako uragan pri brzini od 260 kilometara na čas nosi čitava naselja – govori Nikolić. – I pitao sam se kako je moguće da Amerikanci zidaju kuće koje, kao u bajci o tri praseta, i vuk može da oduva.

Po povratku iz Amerike u Srbiju sedam godina istraživao je otpornost, tragao za rešenjem kojim bi se izbegli „termalni mostovi“, rasipnici energije i uzročnici stvaranja vlage, kondenzacije i buđi.

Setio sam se starog običaja gradnje srpskog talpa. Po uzoru na vešte majstore koji su „sklapali“ brvnare, prefabrikovali smo elemente i stvorili skelet koji je, zapravo, obrnut sistem gradnje. Dok se priprema temelj, izrađuju se paneli koji se potom ređaju kao domine. Zalivaju se tek kada se poređaju svi blokovi na jednom spratu.

Počeo je u iznajmljenoj fabrici u Jagodini, sa dva alata. Tri godine usavršavao je termodinamiku. Sa samo dvadeset arhitekata, inženjera i majstora, izumeo je sistem kojim je svaki kvadratni santimetar objekta termički izolovan sa visokom energetskom uštedom. Beton lako propušta vlagu, a izolacija je hermetički zatvorena, što štedi energiju, pa će porodica koja odluči da živi u „štedljivoj“ kući plaćati struju pet puta manje.

- Život „preko okeana“ me terao da stalno učim – kaže inženjer Nikolić. – Išao sam ka svom cilju uveren da i pored tehnološke nadmoći bogatijih, mi Srbi imamo i pamet i snagu.

Danas jedini na svetu ima mnogofunkcionalne alate kojima se svet divi i gradi sve vrste objekata. Ne postoje ograničenja u pogledu spratnosti, tipa zgrade, kao i energije koju će koristiti – solarni izvori, geotermalne pumpe, mazut, ugalj. Uveli su, kaže, patent u firmu, a želja je da Srbija postane vodeća zemlja u sektoru visokogradnje.

U maloj „test fabrici“ u Zemunu, u kojoj se nalaze danas, jedan zid prave za osam sati. Montažne ploče raznih dimenzija instaliraju se na klasičnom temelju, pa sedmospratnicu umesto za godinu dana, mogu da sagrade za 90 dana. Nema majstora koji se razvlače mesecima po gradilištu, a porodice kojima grade kuću, o svom trošku šalju na more ili banju gde mirno čekaju useljenje.

- A i kupci su maksimalno sigurni, jer iza nas stoji poslovna banka kao garant. Kupac položi celokupan depozit u banku, koji tu i ostaje sve do momenta predaje nekretnine. Gradimo našim parama i tek kada se izvrši primopredaja, novac se prebacuje na naš račun. Za kašnjenje plaćamo kaznene poene. Svi naši objekti su novi i upisani u zemljišne knjige, jer smo u C klasi po pitanju energetske efikasnosti.
U pregovorima su za još 160 alata za novu fabriku koju otvaraju u novembru, u blizini Pećinaca. Fabrika će biti površine 10.000 kvadrata. Plan je da se zaposli 200 ljudi. U ovaj posao „težak“ 18 miliona evra, Nikolić je uložio sve što je godinama sticao, ali ključni su bili povoljni krediti stranih banaka, koje su prepoznale odličan posao i ortakluk sa Nikolom Koprivicom, biznismenom srpskog porekla iz Austrije.

Na pitanje plaši li se da će cifra 500-550 evra pokvadratu da „naljuti“ konkurenciju koja zida po najmanje trostruko višim cenama, Nikolić kaže da je već imao „primedbe“, ali da ne odustaje od svog sna o povoljnoj a kvalitetnoj gradnji.

- Mi ne jurimo kupca, ali očekujemo da tržište shvati šta imamo. Sa cenom koju nudimo građani će dolaziti lakše i brže do nekretnina, a Vlada može da gradi socijalne stanove visokog kvaliteta, po pristupačnoj ceni.
A očekuje li nešto i od države?
 - Ništa. Najveća usluga biće nam ako ne smeta!

Posao sa Irakom

Tokom nedavne posete srpskih privrednika Iraku, Nikolić je ponudio tehnologiju dostojnu svetskog vrha.

- I Iran i Libija planiraju ogromna investiranja u stanogradnju. Alžir je odvojio 140 milijardi dolara za izgradnju stanova. Samo 100.000 stanova godišnje u toj afričkoj zemlji, za Srbiju bi bio izvoz od oko 500 miliona evra. Naša firma mogla bi da gradi od 50.000 do 100.000 kvadratnih metara stanova godišnje. A to ne bi bio samo posao za nas već i za kooperante, jer bi u stanove ugrađivali srpske prozore, parket, keramiku, brave…

Нема коментара:

Постави коментар