4. јануар 2013.

MINIMALISTIČKI STIL

House in Kyoto architecture design which painted in totally white color

Dizajner zna da je dostigao savršenstvo, ne kada nema šta da se doda, već kada nema šta da se oduzme“ - Antoine de Saint Exupéry

Minimalizam kao pokret nastao je 150-ih godina koji teži da postigne maksimalni kompozicioni i estetski efekti najmanjom mogućom upotrebom primarnih elemenata arhitektonske kompozicije i materijala postižu (linije, ivica, površina i sl.) i suptilne teksture i boje. Nastavak je i proizvod modernističkog i ranijih stilova, kao što su počeci pokreta arts end krafts. 
Moto arhitekte Ludwig Mies van der Rohe-a „manje je više“, sadrži estetsku suštinu pokreta,
 
Ekstremna jednostavnost po pravilu je kombinovana  sa funkcionalnošću, što  minimalizam rasterećuje nepotrebne dekorativnosti. Dekorativnost se postiže  igrom geometrijskih figura i  svetlosti. 
 
Minimalistički dizajn koristi elemente industrijskog i ultra modernog stila (lampe, peći, stepeništa i dr.), svedene i ravne komponente (kao što su zidovi ili stepenice), ravne krovove, kao i velike prozore koji propuštaju puno sunčeve svetlosti. Moderna minimalistička arhitektura sa uklonjenim nepotrebnim unutrašnjim zidovima, možda je dovela do popularnosti stila otvorenog unutrašnjeg prostora, bez zidova između kuhinje i dnevne sobe.
 


House front facade is in white color too


House living room interior design

KORENI
Minimalisticka arhitektura, umetnost i dizajn su nastale kao proizvod raznih uticaja, a u evropsku kulturu dosla je tek pre nekoliko stotina godina. Savremeni minimalizam ima 4 razlicite polazne osnove, a to su:
1. Japanski uticaj (Daleki Istok), zen umetnost
2. Islamski uticaj (Bliski Istok), orijentalna umetnost
3. Ruski stil (Konstruktivizam)
4. Skandinavski stil (Ikea design)


1. JAPANSKI UTICAJ
U Japanu High Tech metropole imaju extremno male stambene prostore koji su uredjeni tako da isticu tradicionalne vrednosti u savremenom nacinu zivota. Japanska umetnost je nastala na ostrvima Istocne Azije sa sirenjem Budizma u 6. veku. Budizam je imao veliki uticaj na Aziju, pa je postao izvoriste novog shvatanja dizajna koje karakterise upotreba geometrije u vidu oblika i struktura, u naravno i duhovnije znacenje koje ima simbolicku notu. Jednostavnost koja je prozeta verom u prolaznost bogatstva i ravnodusnoscu prema materijalnom, bila je pogodan teren za razlicite umetnicke forme koje su zasnovane na minimalistickom dizajnu. Tako, japanski enterijeri nikada nisu bili pretrpani namestajem. Ormari su radjeni sa pokretnim kliznim panoima umesto vrata, a prostorijama su dominirali niski stocic i praznina prostora.Umesto kreveta za spavanje su koriscene prostirke za pod, koje su sluzile i za sedenje.Japanski gradovi i eneterijeri odisu funkcionalnoscu kojom dominiraju geometrijske linije i vesta igra praznine i punoce.


Interesting material used to fill the main living room inside the home2. ISLAMSKI UTICAJ
Drugi izvor inspiracije za minimalisticki dizajn je islam i njegovi geometrijski motivi. I do danas islamski umetnici i njihova filozofija pustinjske jednostavnosti deluju veoma inspirisuce na arhitekte. Najjaci podsticaj minimalizmu je dao XX vek, kada kubizam pokusava da prodre ispod nesavrsene povrsine i da pronadje cistu geometriju u osnovi svakog oblika u prirodi.Dizajn se svodi na elementarne geometrijske oblike obojene osnovnim bojama, ciji je zadatak da ne podsecaju na realnost.
Savremeni evropski minimalizam, pokret je koji minimalnom kolicinom povrsina, obojenih u osnovne i veoma cesto ahromatske boje, docarava sustinu sveta.
De Stijl predlaze suzavanje palete dopustenih boja na elementarne: crvenu, zutu, plavu, crnu, belu i sivu, odbacuje krive linije i insistira na bozanskoj pravoj liniji. Umetnici se dive matematici i neoplatonizmu.Pokret izbacuje na trziste i predmete kao sto je pomalo neudobna, ali graciozna i savrsena plava, crvena stolica iz 1917.godine, koju je dizanirao Gerit Ritvild. Ovaj pokret je uticao i na druge autore i pokrete kao sto je Bauhaus, koristeci metalne konstrukcije, beton i staklene povrsine.


Corridor which use wood as the main materials for its floor

3. RUSKI UTICAJ
Sovjetski Savez usvaja minimalizam kao nacionalnu strategiju kao i moto Ludviga Misa van der Roea: Manje je vise! Dolazi do brze industrijalizacije i pokusava se osmisliti stil koji ce siroke narodne mase razumeti,koji ce biti uniforman i izjednaciti sve gradjane socijalisticke imperije.Slavi se i uzivanje u asketskom nacinu zivota i odricanje od nepotrebnih materijalnih ukrasa, cipki...Posle 2. svetskog rata, arhitekte daju novi zamah ovom pravcu,a funkcionalizmom i igrom geometrijskih oblika isticu se slavni Le Korbizje, Oskar Nimajer kao tvorac Brazilije ili Erne Goldfinger.
Tako se razvija najznacajniji izdanak minimalizma tzv. brutalizam, koji insistira na koriscenju sirovog betona, bez krecenja, malterisanja, ukrasa... Na primer, tokom 70-tih godina XX veka minimalisticki design, podstaknut sve vecim napretkom nauke, postaje ponovo lep.

Combination of the use materials such as stone, wood and concrete inside the home

4. SKANDINAVSKI UTICAJ
Narodi skandinavskog porekla nikada nisu imali previse sluha i ljubavi za sarenis i pretpanost detaljima, tako da danas pored Nemaca i Holandjana prednjace u minimalistickom dizajnu. Najpoznatiji promoter ovog stila je svedska kompanija Ikea. Ovaj stili minimalizma je bio i ostao stil radnicke klase industrijskog zamaha, ma koliko on izasao iz glava intelektualaca i ma koliko osobe koje imaju sklonosti ka minimalistickim enterijerima bile sofisticiranog duha. Za ovaj stil uredjenja treba biti dovoljno jak jer on ne prija bas svakome. Najekstemniji minimalisti ostaju verni ne samo cistim oblicima i bojama, vec i praznini. Oni nece pretrpavati prostor ni namestajem ni ukrasima ni detaljima, vec ce dozvoliti da do izrazaja dodje prazan prostor.Tako da ce raci vise sa manje, i to podnositi u prostori(ja)ma
izvor

House Pool Deck DesignHouse in Paço de Arcos by Jorge Mealha


House Cubical Building Design

House Rear Building Design


House Fence Design

House Staircase Entrance


House STaircase

House Entry Side Architecture Design

Luxury Home Design Side Building Architecture

Luxury Home Design Corridor Interior


The House Building Architecture Design


House Pool Deck Design


House Large Pool Design

House Swimming Pool Design

House Building Near The Pool

PRIVATNA  KUĆA U BELGIJI
 
 
 
Projekat studia Pascal François arhitekata u Aalstu, Belgija.Privatna kuća ima minimalistički izgled eksterijera i interijera, a unutrašnjost je ispunjen svjetlom, zrakom i tišinom. Ovdje vlada mir i spokoj, i nudi predivan pogled na vrt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар