30. октобар 2022.

Posluženje kafe




        Tradicija ispijanja kafe rasprostranjena je širom sveta. Nekima je ispijanje ovog napitka obavezan ritual s početka dana, mnogima uglavnom tokom dana. Gotovo da nema osobe koja ne uživa u blagodeti njenog ukusa. Smatra se da je nakon vode ovo najzastupljeniji napitak. Neki izvori navode da se u svetu godišnje popije nejerovatnih 400 milijardi šoljica kafe. Otuda ne čudi da je proizvodnja kafe veoma unosan biznis, o čemu svedoči podatak da je industrija kafe druga najjača industrija u svetu.  

                   


 U prvi mah čini se da posluženje kafe ne zahteva nikakvu posebnu dekoraciju. Međutim i to zavisi od običaja, od vrste kafe a naravno i od povoda. Uzmimo na primer Etiopiju, zemlju odakle je  kafa potekla.  Priprema i ispijanje kafe  bitan je deo  običaja ove zemlje. Prema nekim svedočenjima žene provedu i do tri sata dnevno pripremajući kafu, pržeći je i pripremajući za posluženje porodici i gostima. Ceremonija ispijanja obuhvata i način i vrstu posluženja.

                     Danas je kafa neizostavni deo restoranske ponude  isto tako i kućne, bilo da se radi o članovima porodice  ili gostima. Ritual ispijanja kafe mnogo govori o nama, kao i o kulturi i tradiciji zemlje iz koje dolazimo.

                                                 
         Turci kafu poslužuju nakon jela. U kućama u kojima se strogo vodi računa o tradiciji  kafa se pravi u bakrenoj džezvi,  u malim filđanima.  Kako bi ublažili gorčinu izuzetno jako skuvane kafe često je poslužuju sa slatkišima i čašom vode. 

 


 Kinezi su ostali verni svom tradicionalnom dekorisanju pa i kod njih nailazimo na manje šoljice i tipične posluzavnike

                                                    


            Talijani su opet najpoznatiji po različitim vrstama zbog čega posluživanje iziskuje i striktno poznavanje vrste šoljica za svaku od vrsta ali isto tako i prilog koji uz nju sledi u samoj kafi, bilo da je reč o mleku, šlagu ili različitim aromama.    





Običaj da se uz kafu ponudi i neki manji dezert postao je deo posluženja gotovo u svim kulturama. To daje poleta mašti u dekorisanju. 













                                         




















Нема коментара:

Постави коментар