1. фебруар 2017.

Burna istorija kuće na litici, pet puta građene na istom mestu


Danas je u njoj jedan od najpoznatijih i najstarijih kalifornijskih restorana, poznat po prelepom panoramskom pogledu na obalu Pacifika i odličnoj kuhinji. Neoklasična betonska konstrukcija sa ravnim krovom, sagrađena 1909. godine, nije originalna Kuća na litici (Cliff House).

Prva kuća je sagrađena 1863. godine, kao pomodni kompleks koji je trebalo da privuče posebnu klijentelu, mlade industrijalce koji su se munjevitom brzinom bogatili. Sagrađena je u modernom stilu kao drvena jednospratnica. Milioner i kasnije gradonačelnik San Franciska, Adolf Sutro, kupuje kuću 1881. godine sa željom da je pretvori u luksuzno odmaralište namenjeno porodičnom odmoru. Neobičan incident, eksplozija dinamita sa nasukanog broda Parallel, gotovo je potpuno uništila kuću u januaru 1887. godine. Sutro je ponovo kompletno renovirao sve sobe i počeo da gradi širok put kako bi novi hotel učinio lako dostupnim turistima. Međutim, na Božić 1894. godine, izbio je požar koji je progutao kompletnu drvenu građevinu. Sutro je najviše žalio što nije uspeo da iz požara izbavi registar gostiju u kojem su bila upisana imena tri predsednika SAD-a i velikog broja slavnih ličnosti.Ova nevolja nije pokolebala Sutra, a kako mu sredstava nije nedostajalo, u roku od dve godine je kompletno završena nova Kuća na litici, luksuzni viktorijanski dvorac sa sedam spratova sa kulama, ukrasnim tornjevima, maštovitim krovnim prozorima i osmatračkim tornjem. Imala je nekoliko trpezarija, salona, barova, veliku umetničku galeriju, i otvorene verande na višim spratovima. Nova Kuća na litici, sada sa zvaničnim nazivom Palata đumbirovog hleba (The Gingerbread Palace), postala je najpoznatija i načešće fotografisana verzija ove kuće.
Najimpresivniji deo kompleksa predstavljala su čuvena Sutro kupatila, smeštena u maloj uvali do restorana. U ogromnoj staklenoj zgradi, dugoj 150 i širokoj 77 metara, nalazilo se šest bazena sa morskom vodom, svi zagrejani na različite temperature. Tokom plime voda bi se iz okeana slivala direktno u bazene, u kojima je za sat vremena prečišćavano skoro deset miliona litara. Kupalište je imalo preko 500 komfornih kabina za presvlačenje i kapacitete dovoljne da u svakom trenutku ugosti 20,000 posetilaca. U kompleksu se pored obilja zabavnih sadržaja nalazio muzej i amfiteatar sa 2700 sedišta.


Nažalost, ni ovo ambiciozno zamišljeno odmaralište nije potrajalo. Jedanaest godina kasnije, 1907. godine, i treću Kuću na litici je u prah i pepeo pretvorio novi požar.


Četvrtu verziju kuće je takođe sagradila uporna porodica Sutro, tačnije kćer Adolfa Sutra, dr Ema Sutro Merit. Zbog neslavne prošlosti građevine, da bi se izbeglo ponovno uništenje vatrom, sagrađena je od nezapaljivog armiranog betona. To je, zapravo, bio trend koji je u tom periodu zahvatio ceo San Francisko. Nakon razornog zemljotresa 1906, usledila je godina učestalih i masivnih požara, pa su graditelji počeli da napuštaju praksu gradnje objekata sa drvenom konstrukcijom. Čuvena Sutro kupatila su pretrpela rekonstrukciju i prenamenu u dvoranu za klizanje 1930. godine, koja nažalost nikada nije zaživela. Na kraju, porodica Sutro je odustala od Kuće na litici.
Građevinski preduzimači Džordž i Leo Vitni kupuju kuću 1937. godine sa željom da prošire svoj kompleks luksuznih stanova i zabavnih parkova sa plaže na deo imanja gde su se nekada nalazili bazeni. Misteriozni požar je 1966. godine stavio tačku i na ovaj građevinski pokušaj, sagorevši do temelja sve građevine na delu Sutro kupatila.


Konačno, Kuća na litici 1977. godine postaje deo Nacionalne rekreacione oblasti Golden Gejt (Golden Gate National Recreation Area). Poslednje, peto veliko renoviranje, kuća je pretrpela 2003. godine. Ukonjeni su neukusni i nepripadajući dekorativni elementi koje su postavili Vitovi u vreme kad su kuću koristili kao salon zabave i muzej arkadnih igara na novčiće (Musée Mécanique). Vraćen joj je prepoznatljiv izgled iz 1909. godine. Danas se u kući nalaze dva restorana, formalni Sutro i Bistro sa opuštenijim stilom i atmosferom. Pored pomenuta dva, restoran Soba na terasi služi samo nedeljni ručak.
U međuvremenu, stene ispred Kuće na litici nisu postale ništa gostoljubivije. O njihove oštre ivice se, kako je do sada dokumentovano, olupalo i razbilo preko 30 brodova. Kuća, poznata i kao „Feniks San Franciska” zbog upornosti da se svaki put sve snažnija podigne iz pepela, u ovom veku uspešno odoleva vatri, svom sudbinskom neprijatelju.

Tekst preuzet sa portala : 
ΜΕΔΙΑΣ Magazin

Нема коментара:

Постави коментар