22. јануар 2016.

Deset naposebnijih vinskih podruma


Britanski stručni magazin The Drinks Business izabrao je  10 najosebujnijih vinskih podruma sveta. U odabir nije uvrstio tihe hramove retkih i skupih vina, već samo one podrume koji uspevaju zapanjiti, biti jedinstveni, glamurozni i teško dostupni.

        Kad smo 2006. godine, za potrebe članka o vodećim bečkim restoranima za ove stranice, posetili podrum Palais Coburga, restorana u istoimenome hotelu (danas se, prema sadašnjem chefu, zove Gourmet Restaurant Silvio Nickol), odmah nam je bilo jasno da je reč o nečem uistinu posebnome u svetu vina. Naime, radilo se o zasigurno jednom od najboljih vinskih podruma u svetu, s vinima koja u njega neprestano stižu iz najpoznatijih austrijskih i svetskih vinarija, ali i iz Londona i New Yorka, s aukcija u Sothebyju i Christie’.

Palais Coburg, Beč, 60 000 flaša 

                       

 
                 Stoga nije bilo nimalo čudno da se u aprilu te godine, u elegantnom Dachpavillionu palače Coburg, održala priredba pod imenom „Najbolja vina prošlog veka”, koja je okupila privilegovano društvo iz celoga sveta (cena ulaznice bila je 3500 eura), a na kojoj se otvaralo boce u skladu s imenom večeri. Naime, iz Palais Coburgova podruma izvučena je „teška artiljerija”, odnosno vina za kojima žude čak i najškolovanija i najzasićenija nepca sveta –Margaux 1900,
Pétrus 1961,
Biondi-Santi Riserva 1955,
Mouton-Rothschild 1945,
Cheval-Blanc 1947,
d’Yquem 1921,
Romanée-Conti 1937,
 Quinta do Noval Nacional 1931…
       No, iako se u slučaju spomenutog podruma radi o jednoj od najjačih adresa kad je u pitanju kolekcija vina koje čuva, ne rangriraju se svi vinski podrumi samo po vrednosti boca u njima. Neki se izdvajaju po istorijskoj važnosti, neki po lepoti, poput onih okupljenih u knjizi „The Most Beautiful Wine Cellers in the World”, a neki pak po svojoj osebujnosti.
 
        Pri tome, u slučaju većine posebnih  vinskih podruma uopšte se i ne radi o pravim podrumima, već o „podrumima” smeštenim u različitim prostorijama i konstrukcijama, ali uvek s uslovima primerenim za čuvanje vina (stalna idealna temperatura i vlažnost zraka).restoran Aureole, Las Vegas 


 
 
 
           Recimo, kada smo pre osam godina pisali o Adamu Tihanyju, američkom arhitekti specijalizovanom za dizajn restorana, spominjali smo njegov spektakularni četverospratni „vinski toranj”, koji je 1998. osmislio za restoran Aureole chefa Charlieja Palmera, smješten u Mandalay Bay Resortu & Casinu u Las Vegasu. Na temelju jedne scene iz filma „Nemoguća misija”, u kojoj Tom Cruise visi na žicama usred bele prostorije, Tihany je dobio ideju za „vinske anđele”, devojke koje se žicama uspinju i spuštaju klimatizovanim staklenim vinskim tornjem-podrumom i, kao čarolijom, prenose boce vina koje su naručili gosti. Sličan stakleni vinski toranj Tihany je iste godine projektovao i za čikaški restoran Blue Heaven.
  
 
     Zaista specifično, priznaće i veliki skeptik, i nešto posve drugo od podruma s vinskim vrednostima, poput onog bečkoga Palais Coburga. Upravo na osnovu posebnosti nedavno je britanski stručni magazin The Drinks Business izabrao 10 najposebnijih vinskih podruma sveta. U odabir dakle nije uvrstio tihe hramove retkih i skupih vina, već samo one podrume koji uspevaju zapanjiti, biti jedinstveni, glamurozni i teško dostupni. Probranoj skupini dodali smo i neke podrume koje je spomenuti magazin propustio, te priredili mali pregled tih posebnih  „banaka vina”.

Angel’s Wine Tower Bar -London
 
       Već spomenutim dvema inačicama wine towera, Tihany je u međuvremenu, u suradnji s poznatom hotelijerskom kućom Radisson, dodao još dve slične. Jednu od njih u svoj je top 10 uvrstio i The Drinks Business – Angel’s Wine Tower Bar u Radisson SAS hotelu u londonskoj zračnoj luci Stanstead.
 
Radisson Blu Hotel-Zürich
 
 
         Radi se o senzacionalnome tornju u kojem je pohranjeno oko hiljadu vinskih boca, koji je učinio da ime Stanstead ne bude više samo sinonimom jeftinih letova. No, u spomenuti izbor, pak, posve nejasno, nije ušao još impozantniji 17-metarski stakleni vinski toranj iz Radisson Blu Hotela u Zürichu, koji čuva čak 4000 vinskih i šampanjskih boca, a koji također opslužuju „lebdeći vinski anđeli”, akciju posebno dojmljivu pri posebnoj, nestvarnoj rasveti za vreme služenja večere.
 

Le Cirque -New York


 
 
      Adam Tihany bio je uključen i u osmišljavanje vinskog podruma njujorškog restorana Le Cirque (originalno otvoren 1974. u Mayfair Hotelu), i to na njegovoj adresi iz 2006., u Bloomberg Buildingu. Kao hommage francuskom konceptu cirkusa, taj vinski podrum ima kupolu u obliku kaleidoskopa, punu prestižnih boca, a najbolji pogled na tu devetmetarsku konstrukciju je iz restoranskog vinskoga bara sa 65 mesta.
 
                          
 
                      The Mistral Wine Champagne Bar and Shop u São Paulu.
 
              Jedan drugi arhitekt, Brazilac Arthur Casas, zaslužan je za The Mistral Wine Champagne Bar and Shop u São Paulu. Lokal od oko stotinu četvornih metara elegantno zakrivljenog prostora sastoji se od prostora za probanje, trgovine, spremišta i podruma, elemenata od kojih je svaki akcentiran pomno izloženim bocama vina. Taj high-tech projekat sadržava i interaktivne stolove s ekranima, koji su informacijskim senzorima spojeni s bocama i koji pružaju detalje o lokacijama, intervjue s proizvođačima i razne beleške o pojedinim vinima.

 
The Queens Lane Wine Silo & Shop

 
          Među arhitektonski najdojmljivije podrume spada i The Queens Lane Wine Silo & Shop, kojeg potpisuju arhitekti tvrtke Carney Logan Burke. Građevina u stilu brvnare, odnosno arhitekture američkih nacionalnih parkova iz ranog prošlog veka, zapravo je trgovina uz poplavnu visoravan Snake River. Kako tu klasični podzemni podrum ne bi bio moguć, arhitekti su se okrenuli manje konvencionalnim metodama za skladištenje vinskih boca i osmislili „podrum” sa spiralnim stubištem, koje se penje do pod sam krov građevine.


 
       Imaginativna arhitektura glavni je adut i vinoteke Weinhandlung Kreis u nemačkome Stuttgartu, gde je oko 12.000 boca izloženo u matriks pretincima duginih boja. Vinoteku je dizajnirao lokalni studio Furch Gestaltung+Produktion, a svaki pretinac zapravo je kockasti žičani kavez koji zaprima 25 boca.
 
  
Možda su u dizajnu futurističkih vinskih podruma ipak najdalje otišli arhitekti tvrtke Butler Armsden, i to rešenjem realiziranim u podrumu jedne naoko obične gradske kuće u četvrti Modern Pacific Heights u San Franciscu. To iznimno skupo vinsko spremište od čelika i pleksiglasa daje dojam „beskonačnog podruma” i, samim time, beskonačnog izvora vina.                            Modern Pacific Heights u San Franciscu.
 
       Neonski plavi vinski podrum u marokanskom stilu, koji se nalazi na Jamie Backwith Estateu, posedu „kralja interijera” u američkom Tennesseeju, zamisao je samog vlasnika. Podrum je osvetljen LED svetlima i ima prozirni plafon, a deo je Beckwithove kuće od ukupno 800 kvadratnih metara prostora.

 
 
 
      Među doživljajnim vinskim podrumima ističe se onaj austrijskoga Wine Worlda u Loisium Wine and Spa Resortu u gradiću Langenloisu, udaljenom sedamdesetak kilometara severozapadno od Beča. Radi se o 900 godina starome podrumu-labirintu, opremljenome najrazličitijim vrstama aktivnosti i zabavnim sadržajima, pa posetilac može uživati u laserskoj predstavi i jedinstvenoj prezentaciji svih faza u proizvodnji vina, u sklopu koje vrhunac predstavlja dočaravanje procesa fermentacije vrlo impresivnim svetlosnim šouom, punim bleštavila i boja.


                                                Loisium 

 
       The Bitmore Winery u Ashevilleu u Severnoj Karolini najposećenija je vinarija u Sjedinjenim Državama, koju godišnje obiđe više od milion posetilaca. Ne bez razloga, jer Bitmore Wine Library, impresivna kolekcija starih vina uključuje i boce iz prvih dana vinarije, s kraja 19. veka. Ono što je čini još posebnijom jeste posed Bitmore, u sklopu kojega se nalazi, a koji je 1895. utemeljio George Vanderbilt (ukupno 3300 hektara). Glavna zgrada poseda ima 250 soba, a kućna biblioteka 23.000 knjiga. Glavnu atrakciju tu ipak predstavlja vinski podrum, a posebno njegov šampanjski dieo, uklesan u stenu (da bi se, po želji Vanderbilta, dobio evropski štih). U šampanjskom podrumu održavaju se posebne degustacije, privatna događanja i svečana primanja.
 

The Bitmore Winery u Ashevilleu

 
     Među najposebnijim podrumima u sklopu vinarija posebno mesto zauzima španski The Marqués de Riscal u gradiću Elciego, jedna je to od najstarijih vinarija u vinorodnoj regiji Rioja. Njezin hotel, smešten usred vinograda (otvoren 2006.), pravo je remek-delo arhitekture i dizajna interijera, koje potpisuje slavni američki arhitekt Frank Gehry (autor čuvenog Muzeja Guggenheim u Bilbau). Originalni podrum vinarije, čuva iznimnu kolekciju boca što datiraju od prve berbe tog podruma 1862. do danas.
The Marqués de Riscal -Španija
 
     Vinarija Del Dotto u kalifornijskom Napa Valleyu dom je jednog od prvih ručno iskopanih vinskih podruma u toj regiji. Taj istorijski podrum izgrađen je 1885. i pomno restaurirsan 1997. Obložen je italijanskim mramorom i starim keramičkim pločicama (posveta talijanskim korenima porodiceDel Dotto) te osvetljen raskošnim lusterima, pa izgleda poput katedrale.

 
Del Dotto Napa Valleyu
 
 
     Među najposebnijim vinskim podrumima, dakako, mora se naći mesta i za službeno najveći na svetu. Radi se o moldavskom podrumu vinarije Milestii Mici, koji broji ukupno milion i po boca vina, pohranjenih u ogromnim 55-kilometarskim tunelima. Prva boca tu je ušla 1968., a otad se dodaju velike količine vina svake berbe. Zanimljivo je da se i drugi najveći vinski podrum na svetu nalazi također u Moldaviji. Vinarija Cricova, naime, ponosi se sa 120 kilometara podzemnih prolaza iz 15. vekai 1,25 milijuna boca retkih vina, od kojih je najstarije ono iz 1902. Podrum na dubini od 100 metara ima nadimak „Grad vina” i osim prostora za boce sadržava i prostorije za degustaciju, a obilazi se automobilom.

 
Milestii Mici- Moldavija
 

- svrha svakog vinskog podruma da nudi izbor vina za uživanje. Baš kao što to kaže stara latinska izreka: „Treba znati da postoji pet razloga za otvaranje boce vina: dolazak prijatelja, trenutačna žeđ, moguća buduća žeđ, izvrsno vino ili bilo koji drugi razlog”.
 
 


Нема коментара:

Постави коментар