10. децембар 2011.

Svetska prestonica piva je – Peking




Pošto su u prethodno promenili sliku svetskog tržišta vina i morske hrane, Kinezi sada „napadaju“ i vodeća mesta po potrošnji piva. U prestonici Pekingu niču mikropivare kao pečurke posle kiše, još uvek u najvećem broju u vlasništvu stranaca, što pokazuje da su oni i te kako otkrili potencijal ovog ogromnog tržišta.


Iako je njihova godišnja potrošnja piva po glavi stanovnika i dalje upola manja od američke (a o češkim i nemačkim da ne govorimo) Kinezi će najverovatnije veoma uskoro ispraviti i tu „nepravdu“. Porast standarda stanovništva, sve veće razmere kineskog turizma i uvoza strane robe učinili su da najveće tržište na svetu počne da menja globalnu sliku potražnje u nekim od najpopularnijih prehrambenih kategorija. Euromonitor izveštava da su tokom 2012. godine Kinezi popili 59,3 milijardi litara alkoholnih pića (84% je potrošnja piva), pa ipak to iznosi 35 litara po glavi stanovnika godišnje, što ostavlja ogroman potencijal za rast (samo u Češkoj prosečni građanin popije 132 litre piva godišnje). Ovo je dovelo do naglog procvata tzv. mikropivara u Pekingu, mahom u vlasništvu stranih privatnika. Usled mešavine kulturoloških i kulinarskih uticaja dolazi i do stvaranja nekih novih pivskih mešavina, poput onih sa cimetom ili zelenim čajem, koje postaju jedna od zaštitinih znakova kineskog glavnog grada.

Image result for Tsingtao. pivo

       Pa ipak, najpoznatije kinesko pivo, Tsingtao, je u biti– nemačko! Nemački su kolonijalisti 1903. godine u lučkom gradu Qingdao (Nemci su ga zvali Tsingtao, otud i ime piva) napravili pivovaru.  Dugo nakon odlaska Niemaca pivovara je koristila stečeni know-how i postala najvećim kineskim pivarem.
     Pivo je vrste pilsner, rade ga delomično i od riže, s otprilike 4% alkohola. Pakuju ga u velikim bocama (cca 0.65l), što je standard u Aziji. Tamo nije neobično videti da jedno pivo podeli više osoba.
     Tsingtao se prvi probio van granica Kine, prvo u Jugoistočnu Aziju 1947., u Evropu već u 50-ima, u Ameriku 1978. Danas se Tsingtao prodaje u 50 zemalja sveta a bili su i sponzori Olimpijskih igara 2008.


Image result for Tsingtao. pivo

Нема коментара:

Постави коментар