6. октобар 2015.

Organizacija kuhinje - spremanje ZAČINA



Kuvanje se ne može zamisliti bez začina. Kvaliteta, poreklo, metoda pohrane i starost začina uveliko će odrediti njihove osobine kao i okus vaše hrane.Osim što obogaćuju ukus hrane, određeni začini mogu značajno unaprediti zdravlje.


Image result for začini


Čini se kako su sušeni začini i začinsko bilje ‘besmrtni’; samo nasumični pogled u ormariće naših roditelja ili baka otkriće cimet, bosiljak i origano stariji od nas. No istina je da sušeni začini imaju svoj rok valjanosti barem što se tiče jačine njihove arome. Iako se njima nećemo otrovati ili imati probavne poteškoće ako su stari, nema smisla koristiti ih ako od njih ne dobivjamo ono zašto ih na prvom mestu i koristimo.

Rok trajanja začina i začinskog bilja zavisi o tome kako su sušeni i skladišteni. S obzirom da se razne vrste začina uvelikeo razlikuju po teksturi, obliku i aromama, razlikuje se i njihova dugotrajnost. Kako vam ormarić sa začinima ne bi postao muzej, evo kratkog vodiča koliko dugo ih koristiti te kako očuvati njihove arome i dugotrajnost.
Mleveni začini


      Začini koji su fino mleveni poput muškatnog orašćića, cimeta, kumina ili curryja imaju rok trajanja oko dve do tri godine. Najbolje ih je držati u staklenkama sa obaveznim nalepnicama da bi se lako mogli prepoznati.  


TEGLE






      Kako bi začini trajali duže, držite ih na hladnom, suvom mestu u vašoj kuhinji poput kuhinjskog ormarića. Ne držite ih pored šporeta jer toplina skraćuje njihovo trajanje.

      Ako ih želite koristiti duže izbegavajte  dodir s vlagom. Nikada ih ne sipajte direktno u lonac iznad pare, već začin sipajte prvo u ruku ili ga kašikom prenesite u jelo. Iako mnogi imaju naviku zamrznuti sveže začine poput peršuna, zamrzivač također nije najbolje mesto za dugotrajnost vaših začina. Svaki put kada otvarate posudu u kojoj ste spremili  peršun, stvara se kondenzacija koja ubrzava gubitak arome.






voorraadpotten


PLASTIČNE KUTIJE


U principu plastika nije pogodna za čuvanje namirnica pa ni začina.  



MAGNETI

Celi začini

Celi začini poput klinčića ili štapića cimeta koji su sušeni u njihovom celom obliku imaju duži rok trajanja na vašim policama. Možete ih koristiti oko četiri do pet godina, pre no što postanu ustajali, a papar u zrnu čak i duže, i do šest godina.





SVEŽI ZAČINI

          Svoje vlastite začine možete uzgojiti i na vlastitom balkonu. Dovoljno je znati koje ćete začine posaditi, kakve uslove te biljke trebaju i kako ih održavati. Neke začine možete saditi i u zajedničkim posudama dok se neke ipak ne slažu zajedno. Tako npr. lavanda i kadulja mogu zajedno rasti, a s druge strane kadulja i menta nikako. Ako ste novi u celoj ovoj sadnji odaberite za početak tek par vrsta začina kako ne biste imali pun balkon biljaka koje nećete moći održavati a kasnije niti upotrebiti. Posadite one začine koje koje najviše koristite.


How to grow a kitchen garden! Tips on growing herbs and creating unique containers!:


window sill herb garden from onegoodthingbyjillee.com:



        Bitno je znati koje biljke vole sunce, a kojima to ne odgovara. Peršun, kadulja, korijandar, ružmarin, bosiljak, origano, kopar, timijan, majčina dušica, mažuran i estragon su začini koji vole sunce ili svetlo. Bitno je i u kojem je položaju balkon, tu je najbolja jugozapadna ili južna strana, a severozapadna, istočna i zapadna strana odgovara biljkama poput metvice, vlasca i matičnjaka. Za one začine koji baš ne vole sunce ili svetlo njih je potrebno smestiti negde u hlad ili na mesto gde svetlo ne može doći. Uživajte u pripremi jela eloga leta sa svežim i svojim uzgojenim začinima.



AWESOME FRESH HERB IDEA:diy herb garden idea for the kitchen Keeping New Year’s Resolutions With A Little Help From Your Home! decoration guide:


Tin Can Herb Garden.. fun for window sill!:

Make a tin can herb garden!:

Grow Your Own Kitchen Countertop Herb Garden : Rooms : Home & Garden Television:

Keep herbs and spices close at hand with the FINTORP kitchen organizer series.:


Grow an organized herb garden in your kitchen, without using up precious counter space. Inside garden.:

DIY HERB GARDEN:





Plant herbs inside rental without the space:

For Kyle:


kitchen by the sink- maybe with herbs:


Herb planter:


Herb Garden:


Simple way to keep your herb garden organized! Done with chalkboard paint!:


DIY Chalkboard Paint Herb Markers.  I see this as a great gift idea for a child to present to someone in their life who likes to garden.:


Small-Space Garden Ideas - cute for an indoor herb garden:





Deck / Herb Garden Using Wine Boxes:




created at: 04/08/2015



How to add flavor to your kitchen with a winter herb garden:


Herb garden indoor window box- would like to rock this under my kitchen window.:

An easy DIY project to grow herbs right in your kitchen on wall plater boxes. #Garden #Herbs:


hanging kitchen herb garden...:
kitchen | deco herbs and seasoning in basket by cooktop:
Mount short sections of an eaves trough to a chalkboard for a chic and modern herb garden.:
Basil planted in teacups for the kitchen. Perfect for the windowsill!:
SVEŽI ZAČINI U ULJU

SUŠENJE


Нема коментара:

Постави коментар