15. децембар 2011.

Hranljiva vrednost pivaHranljiva vrednost piva


      Pivo po svojoj prirodi, broju i kvalitetu sirovina, kao i načinu proizvodnje predstavlja u zdravstvenom smislu jednu od najispravnijh namirnica. Opsežna i vrlo ozbiljna istraživanja godinama vođena brojnim kontrolnim laboratorijama navode na zaključak da je pivo izuzetno bezbedna namirnica u kojoj je prisustvo potencijalno štetnih sastojaka daleko ispod dozvoljenih granica. Još po nemačkom zakonu o čistoći piva iz 1516.godine pivo sme da sadrži jedino ječmeni slad, hmelj i vodu. Kasnije je to dopunjeno pivskim kvascem, za koji ljudi u 16.veku još nisu znali. Ovaj zakon kreirao je bavarski vojvoda Vilhelm IV da bi garantovao čistoću bavarskog piva, jer su proizvođači piva često umesto skupljih ječma i hmelja koristili jeftinije pirinač i kukuruz. Ova četiri sastojka, sva prirodna, dovoljna su za proizvodnju većine vrsta piva. Neka specijalna piva, sadrže i druge sastojke dodate zbog ukusa (voće, karanfilić, korijander, čokolada...).       Pivo se pre svega posmatra kao piće prijatnog ukusa koje gasi žeđ. Međutim, pivo ima i određenu hranljivu vrednost jer u njemu ima ugljenih hidrata i azotnih materija. Ekstrakt piva se skoro potpuno iskorišćava u organizmu (do 95%).
Pivo je slab rastvor alkohola u vodi. Alkohol u ljudskom organizmu sagoreva do CO2 i H20 skoro bez ostatka. Pri sagorevanju 1 g alkohola oslobađa se 29,6 kJ, a sagorevanjem 1 g ekstrakta oslobađa se 15,9 kJ energije. Na osnovu ovoga, može se reći da 1 litar piva sa 35 g alkohola i 50 g ekstrakta daje 1793 kJ energije.
Energetska vrednost piva može odrediti na osnovu količina alkohola i ekstrakta, ili na osnovu količina alkohola i ugljenih hidrata zajedno sa proteinima, pošto su energetske vrednosti ugljenih hidrata i proteina jednake.

       Energetska vrednost litra piva se kreće u granicama 1670-3350 kJ. Poređenja radi energetska vrednost mleka iznosi oko 2850 kJ po litri. Bez obzira na veliku energetsku vrednost pivo se ne smatra prehrambenim proizvodom, pošto samo jedan deo materija koje se nalaze u njemu služi za izgradnju tkiva ljudskog organizma. Oko 60% energetske vrednosti piva otpada na alkohol koji ne predstavlja hranljivu materiju, pošto ne služi za sintezu novih tkiva.

      Pivo sadrži i biološki vredne materije, koje su potrebne za dobar rad organa za varenje, i sa fiziološke tačke gledišta igraju važnu ulogu. Tako ugljendioksid, koji daje pivu karakter osvežavajućeg pića, povoljno deluje na rad organa za varenje. Gorke materije hmelja pobuđuju lučenje žuči i poboljšavaju proces varenja hrane.
       Pored ovoga, pivo je dobar emulgator hrane. Koloidi piva, koji u organima za varenje emulguju i dispreguju materije, povećavaju površine enzimskih akcija i dodira hrane sa crevima. Ovo utiče na pravilnije varenje i povećanje koeficijenta iskorišćenja hrane. Pored toga, materije koje se nalaze u pivu ljudski organizam lako asimiluje.
        U pivu takođe ima i vitamina. Među njima u značajnijim količinama se sreću tiamin, riboflain i nikotinske koseline. Tiamina ima mnogo u sladu i sladovini, ali ga kvasac apsorbuje. U gramu ječma ima 1-2 µkg riboflavina i njegov sadržaj se povećava u toku proizvodnje slada, i on prelazi u pivo. Vitamin B1 se sreće ređe. Najbogatiji izvor ovog vitamina je kvasac. Zbog toga je i predložen čitav niz postupaka za obogaćivanje piva vitaminom B1, dobijenim iz kvasca.
 •  meso mekše i ukusnije dok se peče ako ga nalivate pivom ili ako ga sat vremena pre toga držite u pivu

Meso će imati veoma neobičan ali i izuzetno lep ukus ukoliko ga pripremite ovako:
Sastojci:
 • 1 konzerva piva
 • 8 kašika maslinovog ulja
 • 3 kašike senfa
 • 20 zrna bibera
 • 2 glavice luka
 • 1 list lovora
 • 0-2 češnja belog luka

Priprema:
Pomešajte pivo s uljem, senfom, biberom i lovorovim listom. Isecite luk na kolutove i njime prekrijte meso koje želite da marinirate. Sada preko mesa prelijte marinadu, tako da prekriva celu količinu mesa. Nekoliko sati ostavite u frižideru. Možete prema želji dodati do dva čena belog luka. Nakon ovoga meso će imati poseban ukus.
Ili možda da marinadu pripremite ovako:
 • 1 konzerva piva
 • 1 limun, isečen na kriške
 • 1 kašika krupne soli
 • 2 kašike ulja
 • ½ kašike šećera
Priprema:
Utrljajte so u kriške limuna. Za najbolji rezultat ostavite preko noći.
Kada odlučite da marinirate meso, prelijte preko njega sve sastojke.
Ovo je izvstan metod za pripremu divljači i drugih vrsta mesa.


Нема коментара:

Постави коментар