10. фебруар 2013.

Vintidž stil-shabby chic

RETRO STILOVI

 Ne bojte se mešati stilove, niti eksperimentisati sa nameštajem jer je glavni cilj da od svoga doma napravite mesto gde ćete zaista uživati. Neka vaše prostorije budu opuštajuće utočište sa paletom toplih boja.   Karamel i vanilla su vrlo šik u poslednje vreme. Tradicionalni vintaž stil mnogo koristi I belu sa mnogobrojnim šarenim detaljima  što ambijentu daje  tračak zabave.
Povratak starim stilovima ne zaobilazi ni jednu generaciju, bilo da su u pitanju tek mali detalji, ili uređenje celog unutrašnjeg prostora. Poslednjih godina postoje saloni u kojima se izlaže I ova vrsta nameštaja. Lepše komade možete pronaći tek u specijaliziranim  prodavnicama starog nameštaja u kojima se prodaju autentični komadi ili noviji, perfektno izgrađeni. U ovim poslednjim cene su visoke i mnogima nedostižne. Oni, sa dubljim džepom, uglavnom su orijentisani na takvu ponudu. I, zaista, nameštaj za širi publiku, onu skromnijih finansijskih sredstava, lošeg je kvaliteta i izgleda i  uklopljen u stan, deluje otužno. Zato, pažljivo sa komadima imitacije starine ukoliko nije urađena korektno.  
Shabby chic ili rustični nameštaj za poetično raspoloženje, kao stil u uređenju interijera nije toliko nov i svež ali je i dalje rado primenjivana varijanta u pokušaju da se stvori autentični ambijent sa posebnim fluidom.

Ovaj stil promoviše nesavršenstvo kao alternativu a može se opisati kao neka vrsta neoklasične estetike. Termin se prvi put pominje u časopisu "The world of interiors" 80 –tih godina i od tada se koristi kao ime američke firme koju je osnovala Rachel Ashwell nakon čega shebby chic uskoro postaje mainstrim roba sa predznakom "simply shabby chic" koju obeležavaju tri glavne karakteristike : ugodnost, romantika i harmonija.
Rachel Ashwell je i svojevrsna začetnica shabby chica a ovaj stil uspela je učiniti svetski poznatim iz jednog razloga- jer je lako ostvarljiv.
Popularizacija shabby chic ili cottage stila poteklog iz viktorijanskih seoskih kućica uslovno rečeno zaledila je šarm nameštaja karakterističnog za XVIII vek specifičnog za Veliku Britanijiu i Francusku. Glavna odlika ovog ultimativnog trenda je nenametljiva otmenost kojom odiše antikni nameštaj. Dekor ovog tipa, dopušta kolorit blagih boja od plave, zelene, ljubičaste do sivozelene ili boje slonovače. Najvažnije pravilo je uklopiti ono što volite sa onim što vam je drago i za vas ima posebnu sentimentalnu vrednost kao što su detalji poput jastuka, noćnih ormarića, svećnjaka, ramova za slike, držača za peškire, prostirke i zavese sa naborima, cvetovima ili linijama. Prostorije uređene na ovaj način su idealne za kreativce ali i stvaraoce koji su u
neprekidnom traganju za inspiracijom.
Nostalgičan i rustikalan sa british prizvukom shabby chic nudi sjajnu zamenu za sterilne forme uređenja domova a stilske mane stvaraju neopisiv utisak.
U svakom slučaju ne bojte se mešati stilove, niti eksperimentisati sa nameštajem jer je glavni cilj da od svoga doma napravite mesto gde ćete zaista uživati.
 Ultra-feministički izgled spavaće sobe sa krem nameštajem i bledo rozim zidovima. Posteljine su od ispranog lana a uspešno se kombinuju sa čipkastim  jastucima i heklanim rubovima.


 Tips til et køligt soveværelse
nyc-home-glamor-7


La Louvier wardrobe from Time4Sleep | Country wardrobes | Bedroom | PHOTO GALLERY | 25 Beautiful Homes | Housetohome.co.uk


Ancient Mariner East Indies wardrobe from Wayfair at Tesco | Country wardrobes | Bedroom | PHOTO GALLERY | 25 Beautiful Homes | Housetohome.co.uk
 

 La Louvier wardrobe from Time4Sleep | Country wardrobes | Bedroom | PHOTO GALLERY | 25 Beautiful Homes | Housetohome.co.uk

0

1

2
 

Lusteri i svijećnjaci će dati prostoru luksuznu notu


Shabby chic stil u uređenju blagovaonice1 коментар: