15. јун 2013.

Plutajuće kuće

                               


Grupa arhitekata ozbiljno se bavi 'Noinom arhitekturom', onom koja sledeći vek vidi kao fantastično sci-fi pribežište s plutajućim avio lukama, plovećim gradovima i pokretnim naseljima. Holanđani već nude samoodržive domove na vodi i grade plutajuće gradske četvrti, a na Maldivima počinje gradnja vodenog kongresnog centra i uskoro plovećeg golf igrališta sa 18 rupa.

Ko još nije čuo za staroga Nou kome je Bog zapovedio da sagradi brod kojim će da spasi svoju porodicu  i sve životinje  od Velikog potopa? Za Holanđanje to nije samo poučna biblijska priča, nego sasvim izvesna stvarnost, a reč 'arka' njima ima poseban emocionalni naboj. Jer Holandija se većim delom nalazi ispod nivoa mora. Ukradena moru i neverovatnom ljudskom marljivošću oblikovana obala, u večnoj je opasnosti od poplava.
Ali ni nama ne gine potop, ako su u pravu stručnjaci poput nemačkog oceanografa Stefana Rahmstorfa koji unaučnom časopisu Environmental Research Letters londonskog Instituta za fiziku upozorava da najnovija satelitska merenja pokazuju porast nivoa mora od 3,2 milimetra godišnje. To je 60 posto više nego što se predviđalo samo pet godina ranije i više nego dovoljno da uzrokuje poplave, oluje i povišenu količinu soli u podzemnim vodama, ne samo u primorskim krajevima, nego i globalno. Zagađenje okoliša koje uzrokuje globalno zatopljenje i topljenje ledenjaka dolazi po svoje.

Projekt Noah u New Orleansu
 


 
 U Holandiji već sada ima blizo 10.000 domova na vodi i svake ih je godine sve više. Amsterdam je pun plutajućih domova i vikendica privezanih uz obale mnogobrojnih kanala, a u istočnom delu grada raste cela gradska četvrt IJburg na veštačkim otočićima, podignutima na jezeru IJ. Nešto slično ima i Rotterdam u staroj luci, a i Den Haag planira gradnju plutajuće četvrti. U južnom delu zemlje, u pokrajini Westland, tvrtka Water Studio 2015. započinje gradnju luksuznog stambenog plovećeg naselja sa 600 domova, prvi takav u Europi, u jednom od najstarijih potopljenih poldera.
Holandski arhitekt Pieter Kromwijk, ponudio je samostojeću, samoodrživu kuću na vodi, za koju tvrdi da može izdržati biblijski potop, a možete je seliti, čak menjati grad. Kuća u pokretu ionako je san savremenih urbanih nomada. U njoj današnji Noa može ugostiti samo kućne ljubimce, ali je prostrana dvokatnica dovoljna za četveročlanu obitelj, koja u njoj može preživeti i najgoru poplavu, bez priključka na struju i vodu. Ima malu okućnicu i balkone, a zidovi su posebno kombiniran sendvič od stiropora i poliuretana, sa savršenom toplinskom izolacijom, pa dok je vani tri stupnja Celzijusa, u kući je 18, a za dogreavanje je dovoljno upaliti koju sveću.

Ocean Flower projekt na Maldivima
 
 
 
 
Plutajući dom opskrbljen je uređajem za pročišćavanje vode dajući korisniku pitku i vodu za pranje, a prljava se također automatski čisti pre ispuštanja u okoliš. Sunčevi paneli daju dovoljno električne energije za grejanje vode, elektronske uređaje i kućanske aparate, a regulisanjem posebnih betonskih ploča u podrumu, podešavate savršenu ravnotežu. Cena joj je 250.000 eura, ali za kupovinu vodene građevinske parcele na kojoj će vezati svoj plutajući dom, Holanđanin mora da izdvoji i do 150.000 eura. 
Prva serija Kromwijkovih plovećih kuća je rasprodana, kupuju ih Nemci i Belgijanci, a očekuje se odgovor iz Dubaija, gde bi trebale biti deo vodene arhitekture gigantskog projekta 'The World', gomile veštačkoih  otočića u obliku karte sveta.( izvor

Нема коментара:

Постави коментар