8. јун 2013.

GRADOVI U VODILilypad

Lilypad je naziv projekta Vincenta Callebauta koji predstavlja samoodrživi plutajući grad  predeviđen za slučaj  klimatskim promena.

 

Lilypad podseća na vodeni ljiljan, a njegova glavna odlika je svakako grad bez štetnih emisija. Kroz brojne tehnologije (sunce, vetar, plime, biomasa) vidljiva je vizija projekta koji ne samo da proizvodi svoju energiju već ima mogućnost da iskoristi ugljen-dioksid iz atmosfere i abosorbuje ga u svoju kožu od titan-dioksida.

 

Svaki od pretpostavljenih plutajućih gradova dizajniran je tako da može primiti oko 50,000 ljudi. Ljudskom rukom stvoren krajolik s mešovitim terenom kojeg stvaraju veštačka laguna i tri grebena stvaraju raznovrsni okoliš za svoje stanovnike. Lilypad je moguće postaviti  u blizini obale ili na sred okeana.

Gir, plutajući soliter

Zamišljen je kao obrnuti soliter koji se nalazi na dubini od 400 metara, sa ukupnom površinom od oko 212.000 kvadratnih metara. Planirano je da se brodovima dođe do jednog od njegova četiri krila, odakle se liftovima spušta ispod nivoa mora.

  city-solutions-seasteading-buildings-float-ocean-fish-tower_57413_600x450  city-solutions-seasteading-buildings-float-ocean-water-circles_57417_600x450

Podvodni soliter 7

Ove zgrade su osmišljene tako da se koriste kao okeanske istraživačke stanice, ali i mesta za život za oko 6.000 ljudi. Pored stanova, predviđeno je da se u njima nalazi veliki broj dodatnih objekata - bioskopi, fitnes klubovi, prostor za rekreaciju i bolnica. Dizajnirali su ga Holanđani.

underwater-architecture-3
 
underwater-architecture-5

Grad Sif

Ovaj grad se sastoji od nekoliko zasebnih objekata koji su povezani u celinu. Podeljen je na industrijski, energetski deo i kvart za proizvodnju hrane.Subbiosfera

Predviđeno je da deo ovog samoodrživog grada pluta na površini okeana, dok bi njegov drugi deo bio u vodi. Namenjen je naučnim istraživanjima.Vodene zgrade

Grupa arhitekata iz Malezije osmislila je samoodržive solitere koji stvaraju električnu energiju korišćenjem energije sunca, vetra i talasa. Predviđeno je da se na njima nalazi poljoprivredni sistem i šuma.

Нема коментара:

Постави коментар