19. март 2014.

PODOVI


       Skandinavskog STIL minimalističkih, jednostavnih linija je sve prisutniji u modernom uređenju prostora. Takvom stilu odgovaraju veći  prostori. U njemu dominiraju parketi od svetlijih vrsta drveta poput jasena, javora, breze, ali i sve varijante beljenog hrasta u velikim formatima i mirnijim selekcijama drveta. Sve nijanse parketa od snežno belih preko sivih do kao ugalj crnih su poželjne. Kao vrsta drveta primat i ovde drži hrast, ali mogu se koristiti i druge vrste poput jasena, ariša, wengea, kao i termo-tretirano drvo.

Povezana slika


Obrada podova jedan je od osnovnih elemenata uređenja enterijera. Podne obloge ne samo što doprinose lepšoj dekoraciji doma već površinu po kojoj hodamo čine mekom i glatkom.Boje podnih obloga mogu biti raznovrsne te doprineti lepšem izgledu ambijenta. Pre nego što ih izaberete, sagledajte ceo prostor, tj. sve prostorije doma, jer ćete tako doći do najboljeg rešenja. Osim takozvanih fiksnih obloga, tepisi, razne vrste staza i prostirki predstavljaju dekoracije koje s vremena na vreme možete promeniti.

                      DRVENI PODOVI

Drveni podovi u vidu  klasičnih dasaka od punog drveta najčešći su izbor prilikom uređivanja stanova i kuća. Drvo je prikladno za sve prostorije, osim za kupaonice. Zapravo drveni pod se ne bi trebao postavljati u mokrim i vlažnim prostorijama, kao ni u prostorijama gde ima velikih oscilacija u temperaturi. Ukoliko Vam je hodnik jedna od takvih prostorija ( pretežno u kućama) pogodnije ga je obložiti pločicama nego drvetom.

Jedan od razloga postavljanja drvenog poda je njegova dugotrajnost ukoliko se pravilno ugradi I održava. Drvo je poznato kao zdrav materijal i prirodan isolator.

Drveni pod daje utisak starine, pružaju utisak topline i prirodnosti. Odlično se uklapa sa svim bojama i komadima nameštaja pa se koristi kako u klasičnom tako i sasvim modernom ambijentu.

Slikovni rezultat za skandinavski stil beli podovi             Tamniji parket je prigodniji za klasični stil uređenja unutrašnjeg prostora. Takav prostor izgleda prirodnije i toplije . Popularan je " starinski" neograđeni parket namerno nesavršene obrade, sa velikim čvorovima, pukotinamar ustičnog izgleda od malog  do velikih formata, često u kombinaciji sa različitim širinama. Završne obrade su najrazličitije: rendisanje da bi se dobio otisak testere na površini, četkanje da bi se naglasila struktura godova, obavezne oborene ivice da bi se istakla svaka pojedina daska, belo ili crno pranje, patiniranje… i obavezno uljenje. Gotovo po pravilu, ovi parketi skoro nikada nisu završno lakirani. Hrast je gotovo bez konkurencije, ali se povremeno koriste i četinarske vrste: ariš, jela, bor, omorika…

Seljački pod, brodski pod, masivni pod.

PARKET

        Savremeni načini obrade i tretiranja drveta, omogućili su i stvaranje novog dizajna klasičnog parketa, tj. načina slaganja pa I same boje.Uz malo kreativnosti tradicionalni pod može biti svima prihvatljiv.

Slikovni rezultat za brodski pod na patosu       U zgradama građenim pre nekoliko decenija uglavnom viđamo parket slagan u riblju kost, jednostruku ili dvostruku. Međutim, u poslednje vreme sve češće se postavlja brodski pod

BRODSKI POD

       Brodski pod je napravljen od drvenih dasaka , koje mogu biti u svojoj prirodnoj boji, ili bojene različitim bojama za drvo, i lakirani specijalnim premazima za zaštitu drveta. Kod brodskog poda možete zanimljiv efekat postići ostavljanjem dasaka neobrađenim, nelakiranim, time dobijate prirodan, rustičan ambijent, koji možete kombinovati sa nekim komadom starinskog nameštaja .        Kako su moderni, gotovo minimalistički uređeni enterijeri postajali sve češći, tako je i ponuda drvenih podova različitih dužina i širina postajala sve bogatija. Dobro je postavljati pod  paralelno sa dužom stranom sobe da preklop bude na polovini prostorije ili nasumično, ukloliko su daske različitih dužina. Međutim, veoma je važno postaviti ga na savršeno ravnu i suvu podlogu. Uglavnom se postavlja preko OSB ploča i lepi dvokomponentnim lepkom.

       Drveni podovi daju dnevnom boravku topao izgled. Također u smislu zdravog života je on dobar izbor: drvo može preuzeti vlažnost a u suvoj prostoriji ispustiti je. Tako se klima prostora prirodno reguliše. Manja oštećenja se mogu ukloniti brušenjem.


LAMINAT


        Laminat je napravljen od iverice, sa gornjom površinom obrađenom tako da može biti najrazličitijih boja i dezena. Lako postavlja i lako održava, ima izuzetnu otpornost na habanje, udarce, ogrebotine i cigarete. Mogtu se naći u različitim dezenima koje verno imitiraju drvo, kamen, pločice.


Slikovni rezultat za laminat svih boja
Povezana slika

Povezana slika

Povezana slika


     Laminat se može kombinovati u svakom ambijentu, zavisno od teksture uklapa se i uz moderan ali i uz stilski nameštaj. Zanimljivi su tamni laminati, koji mogu da se kombinuju sa svetlim zidovima i plafonom, čime dobijate posebnu romantičnu atmosferu, crno-beli ambijent, u koji je dovoljno dodati samo još jednu toplu boju na komadu nameštaja.

SLOG RIBLJA KOST

           Najčešće ga viđamo u salonskim stanovima i klasično opremljenim enterijerima, ali nije redak slučaj da se za ovakav slog odluče i vlasnici modernih domova. Obično se izvodi sa parket daščicama dužine 40–45 cm i širine 82 mm. Možete izabrati i malo manje dimenzije parketa i postaviti ga u duplom slogu riblje kosti, što takođe veoma lepo izgleda. Kao i u slučaju brodskog poda, i ovde je dobro parket postaviti preko OSB ploča, lepljenih i utiplovanih u cementnu košuljicu. Takođe, veoma je važno da cementna košuljica u podu bude dobro izvedena, bez pukotina i odvajanja od podloge.
INTARZIJE

          U ekskluzivnijim enterijerima uvek su dobrodošle intarzije u parketu. Izvode se umetanjem druge vrste drveta, prema crtežima i željama kupca. Prave se zanimljive geometrijske šare korišćenjem malih kockastih formi, trouglova i zvezdastih oblika, obično u drugoj boji. Veoma lepo izgleda igra svetlog i tamnog na površini parketa, u dve ili tri boje. Možete se odlučiti i za više tonova, ali treba biti umeren prilikom ovakvog ukrašavanja poda.

Pod intarzija
PLOČICE

       Pločice su uvek u trendu. Ne propuštaju vodu i idealne su za kuhinje i kupatila, ali ih možete koristiti i u drugim prostorijama doma. Bojama i teksturama mogu potpuno da osveže i daju poseban karakter ambijentu. U ponudi pločica  dizajneri su dali rešenja za sve ambijente i samim tim olakšali pravljenje krajnjeg izbora.

Slikovni rezultat za ceramic tiles in the room


Povezana slika

Slikovni rezultat za ceramic tiles in the room

Slikovni rezultat za ceramic tiles in the room

Slikovni rezultat za ceramic tiles in the room

Evolutionmarble floor - Marble Effect

Evolutionmarble floor - Marble Effect

Evolutionmarble floor - Marble Effect
Evolutionmarble floor - Marble Effect - Living Room

Evolutionmarble floor - Marble Effect - Bathroom

Evolutionmarble floor - Marble Effect - Businesses
2 коментара:

 1. Анониман21. март 2015. 10:05

  Koje boje zidova preporučujete za predsoblje u kojem su postavljene tamno sive granitne pločice? Zahvaljujem.

  ОдговориИзбриши
  Одговори
  1. Uf...kako da se opravdam? Ovo je mesto za apsolutnu relaksaciju. Svraćam da ubacim fotke i ne gledam komentare ( uostalom retki su ) inače bih Vam rado odgovorila. Upućujem izvinjenje koje, verovatno, nikada nećete ni pročitati.
   Hvala za posetu I komentar.

   Избриши