8. август 2012.

Tamna strana čokolade



Čokolada za mnoge čokoljupce predstavlja simbol sreće i uživanja. Mnogima je dan i nezamisliv bez slatkog zalogaja omiljenog slatkiša, čokolade. Dolaskom praznika, rođendana i drugih proslava, još više uživamo u svim čokoladnim blagodetima, ali da li se ikada zapitate kako je čokolada stigla do vas i da li je baš sve u vezi nje tako slatko?

Image result for Putevima čokolade


Nama je važno da čokolade ima i da je dostupna, a pritom nam ne pada na pamet da njen put od kakao polja do pulta u prodavnici nije nimalo jednostavan, naivan, a ponajmanje lep. Poznato je da u pozadini ogromne svetske industrije čokolade stoji plod tropskog drveta Theobroma cacao, ali mnogi od nas ne znaju, ili ne žele da znaju za mračnu stranu čokolade. Poput plantaži kafe i cveća, tako i na plantažama kakaoa, rade ljudi za vrlo male nadnice, a vrlo često i deca koja su eksploatisana, obespravljena i gotovo pretvorena u robove. Deca uzrasta od 10 do 15 godina su primorana da rade teške i često opasne poslove, bičevana su zbog neposlušnosti, a često i neplaćena za svoj rad. Zloupotreba dečije radne snage je najviše zastupljena u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima kakaa, gde se procenjuje da je uposleno skoro 250.000 koja radi teške fizičke poslove. Zapažen dokumentarni film na ovu temu je The Dark Side of Chocolate, iz 2010-te godine, delo danskog novinara Mikija Mistratija, koji je istraživao zloupotrebu i trgovinu dece u čokoladnoj produkciji. Film je nominovan za Adolf Grimme nagradu 2012-te godine, a što je još bitnije privukao je i skrenuo pažnju javnosti na dešavanja u “kakao zemljama”.

Deca rade na plantazi kakaovca

Međutim tu nije kraj, pored zloupotrebe dečije radne snage, svetska čokoladna industrija masovno uništava i prašume u zapadnoj Africi, gde su površine pod prašumama smanjene za više od 80% od 1960. godine. A da stvar bude još gora, čokoladni giganti poput Marsa, Nestle, Mondelez i sličnih, kupuju nelegalno uzgajani “prljavi kakao” i mešaju ga sa čistim kakao zrnima. Sve veća potražnja u svetu za čokoladom znači da će do 2030-te godine, ako se nastavi ovim tempom, a ništa se u međuvremenu ne preduzme, nestati sve šume u Obali Slonovače. Ironija je jedino što naučnici prognoziraju da će ovim tempom kakao čudovište na kraju uništiti samo sebe. Naime, drveće koje se krči i seče zbog kakao plantaža, štiti te iste biljke kakaoa tokom sušnih sezona, koje postaju sve intenzivnije nestankom šuma. Velike kompanije navode da su posvećene rešavanju problema deforestacije, ali koliko je to zaista istina kada sami zvaničnici zaduženi za očuvanje životne sredine, primaju mito i zarad toga ne kontrolišu snabdevanje kakaom tih istih kompanija. Patnje robova berača i dece na plantažama kakaovca, kao i uništavanje prašuma zarad proizvodnje čokoladnog drveta, su zaista tužna strana ovog slatkiša.

Iz tog razloga je poslednjih godina u trendu sve više razvoj takozvanih malih gazdinstava i socijalnog preduzetništva, gde se kakao uzgaja za posebne potrebe manjih proizvođača čokolade koji mogu da ponude i daleko bolje uslove radnicima koji rade na uzgoju kakaovca, i posebno onim socijalno ugroženim grupama. Proizvodi nastali tim putem obično imaju neku etiketu ili logotip na samom omotu proizvoda koji označava takav vid proizvodnje, a vrlo često su takvi proizvodi svrstani u kategoriju ethical produced chocolate – odnosno etički proizvodena čokolada.
Kakao obrada zrna kakaovca

Među najpoznatijim su:

Aldi

Aloha Feels Chocolate

Alma Chocolate

Askinoise Chocolate

The Beach Chocolate Factory

Belicious

Black Mountain Chocolate

Cacaoteca

Caribeans Chocolate

Castronovo Chocolate

Charm School Chocolates

Chocolate and Love

Choconat

Coco Chocolate

Compartes Chocolates

Dandelion Chocolate

Dark Forest Chocolate

Denman Island Chocolate

Equal Exchange

Eating Evolved

Eat Your Hat

El Ceibo

The Endangered Species

Fresco Chocolate

Fruition Chocolate

GEPA Chocolate

Giddy Yo Yo

Grenada Chocolate Company

Grocer’s Daughter Chocolate

Guittard

Health by Chocolate

HNINA Gourmet



Sibú Chocolate

Solkiki Chocolate

Sweet Earth Chocolates

Sweet Impact Fudge

Sweet Riot

Sun Eaters Organics

Taza Chocolate

Theo Chocolate

Terra Nostra Organic

Terroir Chocolate

TCHO

The Chocolate Wave

The Xocolate Bar

The Original Chocolate Bar (Houston, TX)

IZVOR

Нема коментара:

Постави коментар