Osnovni zahtev u kuhinji je raspored koji omogućava neometano kretanje tokom rada ali i organizacija koja će kretnje svesti na minimum. Ova dva faktora utiču na uštedu vremena i snage tokom pripreme jela.
Veličinu kuhinje mogu da odrede samo oni koji grade sopstvenu kuću. Njena razmera odgovaraće veličini porodice, a ponajpre finansijskim sredstvima na raspolaganju. Ipak, prilikom izrade plana neophodno je razmisliti o funkcionalnosti obzirom da su naknadne izmene instalacija u kuhinji, poput onih za dovod i odvod vode, električnih instalacija, dovod plina te ostalih instalacija, mnogo teže i naravno skuplje.
Kuhinjska oprema
Svi bi želeli da imamo optimalnu opremu, no dobra domaćica će se snaći sa osnovnom. u principu je jako važno odvagati neophodnost kupovanja svega i svačega ne samno zbog malog prostora već i prakse da se mnoge stvari posle kupovine i ne upotrebe a zauzmu dragoceni prostor. Prilikom odabira električnih aparata obratite pažnju na potrošnju električne energije za svakog od njih. Visoke cene električnih aparata sa smanjenom potrošnjom energije su dugoročno gledajući veoma isplativi.
Ukoliko imate ostavu iskoristite je za stavljanje aparata koje ne koristite svakodnevno.
vidi orgnizaciju ostave : OSTAVA
Ukoliko imate ostavu iskoristite je za stavljanje aparata koje ne koristite svakodnevno.
vidi orgnizaciju ostave : OSTAVA
ISKORIŠTENOST POSTOJEĆEG PROSTORA
ladice, police za pohranjivanje posuđa
NAJOPTIMALNIJI RASPORED
pri rasporedu posuđa najviše bi se trebalo voditi računa o zonama radnji, to jest mestima predviđenim za radnje čišćenje, rezanje, miksanje i td. U tom smislu treba unapred odrediti takve zone i u njih postaviti aparate i ostalu opremu potrebnu za najefikasniji rad. ( mikseri, noževi i kante za otpad i sl.)
Pohranite kuhinjske alate i aparate sa sličnim funkcijama zajedno. Posuđe i ostalu opremu potrebno je uvek vratiti na isto unapred definisano mesto.
Ako nemate odvojenu ostavu, čuvajte žitarice i drugu suvu robu za pečenje u blizini frižidera ili
mesta za pripremu hrane. Sve ovo treba da je iznad linije pogleda ukoliko je moguće, ali ne tako visoko da vam treba stočić kako biste ih dohvatali u svakodnevnoj upotrebi.
Pohranite kuhinjske alate i aparate sa sličnim funkcijama zajedno. Posuđe i ostalu opremu potrebno je uvek vratiti na isto unapred definisano mesto.
Ako nemate odvojenu ostavu, čuvajte žitarice i drugu suvu robu za pečenje u blizini frižidera ili
mesta za pripremu hrane. Sve ovo treba da je iznad linije pogleda ukoliko je moguće, ali ne tako visoko da vam treba stočić kako biste ih dohvatali u svakodnevnoj upotrebi.
___________________________
ZIDOVI
Zidovi u maloj kuhinji mogu biti dragocen prosto za odlaganje određenih delova posuđa. Potrudite se da ih iskoristite jednostavno kako ne bi izgledali pretrpano. Razmotrite ideju o dizajnu otvorene kuhinje. Ovo rešenje je karakteristično za severnjački stil. Jedini problem kod otvorenog prostora je sakupljanje prašine na policama. Ako ste spremni na redovnije čišćenje priuštićete sebi neverovatnu funkcionalnost.
_________________________
MAKSIMALNA ISKORIŠTENOST PROSTORA
_________________________
____________________________
where can i get the saucepan organizer ?
ОдговориИзбришиor maybe its called a pot rack?
ОдговориИзбриши