Dolaskom leta bašte postaju najposećeniji prostor. Središnji deo je svakako roštilj a prostor predviđen za njega se sve više pretvara u male letnje kuhinje.U ovom prostoru se može uživati od proleća do kasne jeseni.
_________________________________________________________________
______________________________
Osim štopruža užitak pripreme hrane na svežem vazduhu, ovaj prostor znači i manje neprijatnih mirisa u stanu.
Otvorene kuhinje ne moraju nužno imati sve kuhinjske aparate. Uz roštilj važna je i sudopera.
Roštilj možete kupiti gotov, ili ga sami napraviti (posebno su atraktivni roštilji presvučeni u kamen), postaviti u centralni deo ili sa strane. Vodite računa da u njemu ili uz njega postavite i prostor za odlaganje drva, koji možete sakriti vratima ili ostaviti otvorenim.
U otvorenim kuhinjama koje niču oko roštilja kuhinjske elemente najbolje je sazidati i potom obojiti ili obložiti kamenom. Gornju ploču presvucite keramičkim pločicama koje se lako čiste.
Otvorena kuhinja bi trebalo da prati stil uređenja vrta, kuće ili terase.
Ako živite u modernom stanu s velikom terasom, osnovna boja kuhinjskih elemenata neka bude boje fasade, a nameštaj modernih, što je moguće jednostavnijih, linija od drveta ili gvožđa.
Ako živite u modernom stanu s velikom terasom, osnovna boja kuhinjskih elemenata neka bude boje fasade, a nameštaj modernih, što je moguće jednostavnijih, linija od drveta ili gvožđa.
Ukoliko nemate dovoljno prostora ili ne želite garnituru za sedenje, u otvorenoj će kuhinji odlično izgledati i šank, ali vodite računa da bude u istom stilu i bojama kao i ostatak kuhinje. Takav šank, s barskim stolicama, daće kuhinji posebnu nonšalantnu notu kakvu nalazimo u barovima uz more.
Mesta za sedenje bi trebalo postaviti u hladu pod suncobranima ili nadstrešnicama od drveta, platna ili neke biljke penjačice. Ako je otvorena kuhinja u vrtu, popločajte podove koji mogu biti i nešto viši od ostatka površine vrta (na taj način će se dobiti vizuelan identitet prostora, a biće i lakši za čišćenje).
Нема коментара:
Постави коментар